Tutkijat: Suomalaiselle palkansaajalle jää tulevaisuudessa yhä vähemmän rahaa käteen

Tutkijoiden mukaan koko 2000-luvun nopeana jatkunut reaaliansioiden kasvuvauhti ei ole enää mahdollinen. Suomalaisten työntekijöiden reaaliansiot ovat nousseet 2000-luvun alusta asti lähes neljänneksen.

talous
Grafiikka reaaliansioiden kehityksestä.
Yle Uutisgrafiikka

Keskustelu tulevista palkkaratkaisuista käy juuri nyt kuumimmillaan. Työmarkkinaosapuolet yrittävät poteroistaan perustella vuoroin palkankorotusten ja palkkamaltin tarpeellisuutta.

Tutkijoiden mukaan tavallisen suomalaisen palkasta käteen jäävät rahat tulevat joka tapauksessa vähenemään tulevaisuudessa.

- Reaaliansiot laskevat jonkin aikaa. Suomen tuotanto on romahtanut nyt vuoden 2006 tasolle ja palkat ovat nousseet jo useamman vuoden ennen tätä. Ja se täytyy nyt kompensoida jälkikäteen. Se merkitsee sitä, että reaaliansiot alenevat, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen.

Vuodesta 2000 asti suomalaisten palkansaajien reaaliansiot, eli inflaation jälkeen käyttöön jäävät ansiot, ovat nousseet Tilastokeskuksen mukaan noin 25 prosenttia.

Suuressa osassa Eurooppaa tahti on ollut tutkijoiden mukaan samana aikana huomattavasti hiljaisempaa. Suoraan vertailtavia tietoja muiden Euroopan maiden reaaliansioiden kasvusta ei ole olemassa.

Suomen tuotanto on romahtanut nyt vuoden 2006 tasolle ja palkat ovat nousseet jo useamman vuoden ennen tätä. Ja se täytyy nyt kompensoida jälkikäteen.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n erikoistutkija Pekka Sauramon mukaan viime vuosien nousutahti on kuitenkin Suomessa nyt ohi.

- Kehitys tulee olemaan erittäin todennäköisesti huonompaa kuin mitä tässä viimeisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin on toteutunut. Talousnäkymät ovat erittäin huonot ja vaikuttaa siltä, että työmarkkinajärjestöjen edustajat ajattelevat, että suuriin palkankorotuksiin ei ole varaa.

Työn tuottavuus romahti

Ennen talouskriisiä reaaliansiot nousivat reippaasti, sillä työn tuottavuus Suomessa oli huipussaan. Nokian kännykät kävivät kaupaksi ja metsäteollisuuden vienti veti.

- Noin vuoteen 2007 saakka palkkojen nousu oli perusteltua, sanoo Etlan Kotilainen.

Nyt tilanne on toinen. Teollisuus on ollut pahoissa ongelmissa talouskriisin ja kilpailukykyongelmien takia, mutta samaan aikaan reaaliansiot ovat nousseet.

- Jos vertailukohdaksi otetaan nämä talouskriisivuodet, niin silloin työn tuottavuus Suomessa on kehittynyt erittäin huonosti, sanoo PT:n Pekka Sauramo.

- Vuodesta 2007 reaaliansiot nousivat epärealistisen paljon. Ja nyt joudutaan tätä sitten jälkikäteen korjaamaan, tiivistää Etlan Kotilainen.

Myös kuluttajien ostovoiman arvioidaan laskevan tulevina vuosina. Veronmaksajien Keskusliiton arvion mukaan ostovoima laskee ensi vuonna suunnilleen talouskriisin alkuaikojen tasolle.