Poliisi ei vastusta luvallisia graffitiseiniä, vaikka taistelu töhryjä vastaan jatkuu

Helsingin poliisin resurssit graffitirikosten tutkinnassa ovat vähentyneet. Siksi syyteharkintaan etenevien juttujen määrä on vähentynyt viime vuosina, vaikka laiton alakulttuuri on yhä voimissaan.

graffitit (teokset)
Tagi sähkökaapin kyljessä
Sähkökaappi on töhritty tagi-merkillä.Yle

Laittomista töhryistä koituu puolentoista miljoonan euron lasku Helsingille vuonna 2013. Summa on 200 000 euroa suurempi kuin edellisenä vuonna. Rakennusviraston projektinjohtajan Kauko Haantien mukaan töhriminen on lisääntynyt luvallisten graffitiseinien myötä.

Samalla kuitenkin poliisin syyteharkintaan etenevien juttujen määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina.

Vuonna 2012 syyteharkintaan eteni noin sata rikosta, ja asianomistajien korvausvaatimukset olivat yli 20 000 euroa.

Vuonna 2010 syyteharkinnassa oli lähes 900 rikosta, ja korvausvaatimuksia oli noin 130 000 euroa.

Komisario Toni Uusikivi ei kuitenkaan usko, että laiton töhriminen olisi vähentynyt. Poliisin resurssit vain eivät riitä rikosten tutkimiseen yhtä hyvin kuin aikaisemmin.

- Helsingin poliisin graffitirikoksiin erikoistunut ryhmä lakkautettiin organisaatiouudistuksen yhteydessä keväällä 2012. Ryhmän jäsenet sulautettiin muuhun organisaatioon. Osaaminen ei sinänsä kadonnut mihinkään, mutta graffitijuttujen lisäksi heillä on myös muita tehtäviä. Kun työaika on rajallinen, niin luonnollisesti ei pystytä tekemään syyteharkintaan eteneviä juttuja yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Monet töhrimisrikoset jäävät pimentoon

Uusikiven mukaan läheskään kaikki tapaukset eivät edes tule poliisin tietoon, sillä yksityiset asianomistajat eivät välttämättä tee rikosilmoitusta omaisuutensa töhrimisestä. Kaupunki kuitenkin ilmoittaa aktiivisesti poliisille töhryistä.

Ei luvallisten maalausten tekemisestä saa sellaista jännitystä, joka tulee siitä, että yön pimeydessä maalataan junan runkoa jännittäen, että jääkö kiinni.

Toni Uusikivi, komisario, Helsingin poliisi

- Pyrimme puuttumaan kaupungin omaisuuden töhrimiseen samalla tavalla kuin aikaisemmin. Nostamme pintaan sarjatekijöitä, mutta yksittäisiin juttuihin emme pysty panostamaan yhtä paljon. Poliisi tuntee tapauksia, joissa saman tekijän aikaansaannokseksi on epäilty lähes kahta sataa graffitia.

Myös rikolliset pyörivät luvallisten seinien läheisyydessä

Uusikiven mukaan muissakin Pohjoismaissa on havaittu, että luvalliset graffitiseinät eivät poista laitonta alakulttuuria.

- Ei luvallisten maalausten tekemisestä saa sellaista jännitystä, joka tulee siitä, että yön pimeydessä maalataan junan runkoa jännittäen, että jääkö kiinni. Se on olennainen osa laitonta graffitialakulttuuria, että maalaukset tehdään laittomiin paikkoihin.

Luvalliset graffitipaikat voivat myös houkutella uusia garffitintekijöitä laittomille poluille, kun laittomissa maalauspuuhissa kunnostautuneet konkarit houkuttelevat taiteellisesti lahjakkaita maalaajia mukaansa.

- Myös graffitirikollisuuteen ajaudutaan, kuten muillekin rikollisuuden aloille. Tähän voi vaikuttaa sekin, että ei ole mitään muutakaan tekemistä, kuten koulu- tai työpaikkaa. Syrjäytyminen saattaa johtaa rikollisuuden poluille.

Graffitit voivat olla jopa taidetta

Kaikesta huolimatta Uusikivi ei vastusta luvallisia graffitiseiniä, koska joillekin nuorille luvallisten maalausten tekeminen on hyvä harrastus hänen mielestään.

- En sanoisi, että luvallisia seiniä pitäisi poistaa, koska sehän on luvallista toimintaa, kun luvan kanssa maalataan seinään. Voihan siitä puhua jopa taiteena.