Poliisilla vaikeuksia löytää hevosia töihin

Helsingin poliisilla on vaikeuksia löytää hevosia ratsupoliisin käyttöön. Monet hevoset käyvät koeajalla, mutta harva täyttää annetut vaatimukset. Hevosilta vaaditaan tänä päivänä huomattavasti enemmän kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.

Kotimaa
Ratsupoliisit Senaatintorilla.
Helsingin ratsupoliisit partioivat usein pareittain. Perjantaina poliisit olivat nähtävillä Senaatintorilla.Yle

Helsingin ratsupoliisilla on tällä hetkellä seitsemän hevosta, kahdeksas odottaa yhä ostamistaan. Pari viikkoa koeajalla ollut puoliverinen ei täyttänyt poliisihevoselle annattuja vaatimuksia.

- Se oli vähän liian pieni. Ehkä viisi senttiä korkeampi olisi saanut olla ja myös tukevampi. Muuten kyllä olisi soveltunut työhön, kuvailee vanhempi konstaapeli Jukka Aarninsalo.

Poliisihevoseksi haluavalle onkin asetettu runsaasti kriteerejä. Hevosen tulisi olla vähintään 170 senttimetriä, mielellään kuitenkin isokokoisempi, luonteeltaan rauhallinen, 6-10 vuoden ikäinen, terve, hyväjalkainen - ja edullinen.

- Vaikeaa hyviä hevosia on löytää. Kyllähän hevosia myydään paljon koko ajan, mutta kaikki ovat joko este- tai kouluratsuja. Poliisille kelpaa sellainen tavallinen hevonen. Monen hyvänkin hevosen valinta kaatuu viimeistään terveystarkastuksessa. Poliisihevosella kun on oltava erittäin kestävät jalat, että voi kävellä päivät asvaltilla, Aarninsalo sanoo.

Koeajan ja koulutuksen kautta töihin

Poliisilla neljä vuotta käytössä ollut 14-vuotias Poke pääsi töihin toisella yrittämällä.

Monen hevosen valinta kaatuu viimeistään terveystarkastuksessa.

Jukka Aarninsalo

- Ensimmäisellä kerralla se taisi jossain suuressa yleisötilaisuudessa säikähtää, ja siksi siitä luovuttiin. Se jäi kuitenkin mietityttämään, ja parin vuoden päästä ostimme hevosen.

Parhaimmillaan Helsingin ratsupoliisilla on ollut 80 hevosta. Määrä on tullut reilusti alaspäin, mutta luku on vakiintunut kahdeksaan.

Hevoset otetaan usein ensin koeajalle muutamaksi viikoksi, ja jos ne päätetään ostaa, aloitetaan niiden monta kuukautta kestävä koulutus. Koulutuksessa totutetaan hevonen monenlaisiin ärsykkeisiin, kuten ihmisjoukkoon, meluun ja liehuviin lippuihin.

Poliisia helppo lähestyä hevosten kautta

Poliisin kanssa työskentelevältä hevoselta vaaditaan nykyään paljon.

- Toimintaympäristö ja tehtävät nykypäivänä on aika vaativia verratuna esimerkiksi 20 vuotta sitten. Ei Helsingissä tapahtumia ollut siinä määrin mitä tänä päivänä. Ja kun me pyritään kaikissa tapahtumissa olemaan, niin hevostenkin pitäisi pystyä niissä olemaan rauhallisesti jopa päivittäin, sanoo Aarninsalo.

Ratsupoliisilla on ihan oma merkitys poliisitoiminnassa.

Jukka Aarninsalo

Helsingin ratsupoliisin uskotaan jatkavan toimintaa entiseen malliin myös tulevaisuudessa. Vaikka toiminnan lakkauttamista suunnitellaan Turussa, Helsingissä poliisien määrä saattaa jopa lisääntyä tulevaisuudessa.

- Ratsupoliisilla on ihan oma merkitys poliisitoiminnassa. Se on näkyvää valvontaa, ennaltaehkäisyä ja edustaa tietyllä tapaa pehmeitä arvoja. Ihmisten on helppo lähestyä poliisia hevosten kautta.

Ratsupoliisin voi nähdä kesäisin lähes kaikissa Helsingin tapahtumissa.