Hyppää sisältöön

Kymmenen kerrostalon Kiela-rakennusprojekti alkaa Rovaniemellä

Kiistellyn Kiela-korttelin rakentaminen alkaa Rovaniemellä. YIT aloittaa Rovaniemen keskustaan nousevan kymmenen asuinkerrostalon kokonaisuuden rakentamisen syyskuussa. Kiela-talot rakennetaan Korkalonkadun ja Maakuntakadun väliseen kortteliin 33 eli Ounaskosken koulun kortteliin. Yhteensä asuntoja tulee 340. Kiela-korttelia rakennetaan kahdeksan vuotta, kun viimeisen talon rakentaminen alkaa vuonna 2020.

Kiela-korttelin ensimmäinen talo tulee Hallituskadun ja Maakuntakadun kulmaan. Kuva: Raimo Torikka/Yle

YIT ja Rovaniemen kaupunki allekirjoittivat perjantaina yhteistyösopimuksen Kiela -korttelin rakentamisesta. Vuonna 2008 liikkeelle laitettu Kiela-projekti pääsee vihdoin rakennusvaiheeseen monien valitusten ja oikeuskäsittelyiden jälkeen. Kiela-korttelin ensimmäinen talo alkaa nousta Hallituskadun ja Maakuntakadun kulmaukseen syyskuun aikana.

YIT:n rakentamien kerrostalojen alta puretaan syksyn aikana Korkalonkadun ja Hallituskadun kulmauksessa oleva matala osa ja varsinainen Ounaskosken koulu puretaan vuonna 2015, kun Rovaniemen teatteri muuttaa takaisin Lappia-taloon. 

YIT:n aluejohtajan Juhani Ylitolosen mukaan Kiela-kortteli on erityinen ja laatuaan ensimmäinen Rovaniemen keskustassa.

- Kysymys on aluehankkeesta, jossa erityisesti on kiinnitetty huomiota vihreyteen elikkä autot on maan alla. Piha on tällainen aktiivipiha, jossa on otettu huomioon eri-ikäisten ihmisten toimet, mitä voi ulkona tehdä ja kannustetaan ihmisiä olemaan oman asuntonsa lisäksi myös ulkona.

Pihat ihmisille ja autot maan alle

Talojen piha-alueet pyhitetään kokonaan ihmisille. Autoille rakennetaan koko korttelin kattava parkkihalli talojen alle. Parkkihalliin tulee kulku kuitenkin Korkalonkadun puolelta. Juhani Ylitolosen mukaan halliin on helppo mennä, koska se on katutasolla eikä paikoittamista varten siis tarvitse ajaa luiskaa alas.

- Kun saadaan enemmän tilaa pihoille niin ihmisen elinpiiri laajenee huoneistosta ulos. Kerrostaloasumisen pitää pystyä vastaamaan ajan haasteisiin ottamalla oppia pientaloissa asumisesta, missä pihat ovat erittäin tärkeässä roolissa.

Nyt esitellystä Kiela-hankkeen kokonaisuudesta on jätetty kokonaan pois kiistaa aiheuttanut korttelin 34 tontilla 12 oleva Ounaskosken yläaste ja opettajien asuinrakennus.

Uusia asuntoja tarvitaan jatkuvasti

Kiela-kortteliin valmistuu 10 kerrostaloa joissa on 4-6 asuinkerrosta. Asuntoja tulee 340, joihin arvellaan tulevan asukkaita 500-600. YIT ei pelkää aloittaa 340 uuden kerrostaloasunnon rakentamista kaupunkiin, jossa vuokrataloja on tyhjillään. YIT:n aluejohtaja Juhani Ylitolonen perustelee uusien asuntojen tarvetta muun muassa sillä, ettei 50-luvulla tehty asunto vastaa enää tämän päivän tarpeita.

- Kun lisäksi  Rovaniemi on kokoluokkaa 60000 ihmistä niin se tarkoittaa noin 30000 asuntoa. Jos käyttää leikkisästi asunnon elinkaarena 100 vuotta, mikä on aika pitkä aika, tarkoittaa tämä sitä, että 300 asuntoa pitää valmistua joka vuosi, jos halutaan edes entinen väestöpohja säilyttää. Rovaniemi on kasvava alue niin tarvitaan jatkuvasti uusia laadukkaita asuntoja hyville paikoille.

Kiela tarpeen myös rakentajille

Juhani Ylitolonen korostaa Kiela-hankkeen merkitystä myös työllisyyden kannalta, varsinkin, kun Rakennusteollisuuden mukaan Lapissa on joka viides rakennusmies nyt työttömänä.

- VTT:n tutkimuksen mukaan uudisrakentamiseen investoitu yksi miljoona euroa työlllistää 16 henkilöä vuodeksi. Kiela-hankkeen osalta se tarkoittaa noin 960 henkilötyövuotta. Ellei tätä projektia aloitettas niin sehän tarkoittaa suoraan sitä, että tältä tontilta puuttuisi 40 työpaikkaa.

Ylitolonen muistuttaa myös verotulojen jäämisestä Lappiin.

- Kun otetaan vielä huomioon se, että me täällä lappilaisena toimijana käytetään lappilaista työvoimaa ja suurin osa siitä väestä tulee Rovaniemeltä, niin silloin myös verotulot jäävät Rovaniemelle.

YIT:n laskelman mukaan yhden asuintalon rakentaminen työllistää vuodeksi 42 henkilöä rakennuspaikalla ja lisäksi rakennusteollisuudessa 36 henkilöä ja rakentamisen palveluissa 18 henkilöä.