1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinna

Savonlinnassa ei vielä panna lappua luukulle

Heinäkuussa iso osa Suomesta näyttää olevan kiinni. Savonlinna ei ole. Voisi ajatella, että elokuussa on Savonlinna vuorostaan kiinni. Palvelut todellakin vähenevät, kun Suomen lomakausi päättyy. Mutta kaikille luukuille ei lappua laiteta ja kysyntääkin on.

Savonlinnan Seudun Matkailupalvelun tuotanto- ja mediapäällikkö Tanja Honkonen ei ehdii lomalle ennen lokakuuta. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Leipomo- ja kahvilayrittäjä Sirkka Makkonen perää Suomen valtiolta kovan sanan sanomista. Kun Keski-Euroopassa lomakausi alkaa, alkavat täällä koulut. Perheet eivät enää matkaile ja kesätyöläiset menevät koulun penkille. Palveluita pannaan kiinni, vaikka asiakkaita olisi.

- Nyt tehdään kauppaa ihan tiiviissä tahdissa. On paljon eteläeurooppalaisia, jotka tänäkin aamuna ovat käyneet isoja ostoksia tekemässä. Saksalaisillakin on lomat nyt menossa, tänäänkin kävi bussilastillinen. Myös nämä poislähtevät mökkiläiset käyvät ostoksilla. Jos palveluja ei ole, niin Savonlinnaa ei ole ollenkaan, eikä saada näitä eurooppalaisia tänne. Koulujen pitäisi alkaa vasta syyskuun 1. päivä, jotta meillä olisi palveluja. Muuten rahat menevät muualle, Sirkka Makkonen sanoo.

Laivoillakin vielä kysyntää

Lomalle ei jouda myöskään laivuri Kari Leinonen. Kesä on ollut todella vilkas ja varauksia on lokakuulle asti. Isojakin ryhmiä on vielä tulossa. Työtä tehdään sitä paitsi myös ensi kesän markkinoinnin eteen.

- Lokakuussa lähden itse lomalle ja ulkomaille. Mutta viimeistään joululta alkaa taas olla hiki hatussa. On taas uusia matkamessuja, missä ollaan mukana. Kesällä tein työtunteina laskien yhdeksän ja puolen kuukauden työt neljässä kuukaudessa, mutta talvella on vähän rennompaa, tilittää laivuri kari Leinonen.

Matkailutoimistossa suorastaan ruuhkaa

Keski- ja eteläeurooppalaiset matkailija pitävät Savonlinnan Seudun Matkailupalvelun vilkkaana elokuussakin. Turistit käyvät kysymässä neuvoa, mutta myös kauppa käy kun varataan majoitusta ja muita palveluja.

- Kesän mittaan on itselläni ollut paljon tekemistä myös kansainvälisten matkanjärjestäjien ja toimittajien kanssa. Myös alueen yrityksistä ja matkakohteista on kuulunut, että kesä on ollut vilkas. Nytkin matkailijoita neuvotaan Olavinlinnaan, Kerimäen kirkkoon, Lustoon ja muihin kohteisiin, kertoo Savonlinnan Seudun Matkailupalvelun tuotanto- ja mediapäällikkö Tanja Honkonen.

Lomalle Tanja Honkonen, niin kuin moni muukin matkailuvirkailija, ehtii lokakuussa.