Tutkijat selvittivät: Miksi uneton sortuu roskaruokaan?

Unettoman yön jälkeen tutkittavat halusivat syödä mieluummin pizzaa ja donitseja kuin omenoita ja porkkanoita.

terveys
Nainen syö ranskalaisia  McDonald'sin ravintolassa New Yorkissa.
McDonald'sin liikevaihdosta neljäkymmentä prosenttia tulee Euroopasta.Justin Lane / EPA

Univajeella ja ylipainolla on jo pitkään tiedetty olevan yhteys, mutta syistä ei ole ollut varmuutta. Nyt Berkeleyn yliopiston tutkijat sanovat (siirryt toiseen palveluun) selvittäneensä ainakin osasyyn sille, miksi unettomuudesta kärsivä ihminen syö mieluummin pizzaa kuin salaattia.

Tutkijoiden mukaan magneettikuvaukset osoittavat, että unettomuus vaikuttaa sekä etuaivolohkojen että syvemmällä aivoissa sijaitsevien, palkitsemiseen reagoivien aivojen osien toimintaan.

- Etuaivolohkon toimintaa unettomuus hidastaa, kun taas alkukantaisempien, mielihaluja ja motivaatiota kontrolloivien palkitsemiskeskuksien toiminta voimistuu, kuvailee professori Matthew Walker univajeen vaikutuksia.

Lisäksi univajeesta kärsivien koehenkilöiden teki enemmän mieli runsaskalorista ruokaa.

Etuaivolohko vastaa monimutkaisesta päätöksenteosta, ja kun kyky tehdä päätöksiä on heikentynyt, ihminen sortuu helpommin epäterveelliseen ruokaan, tutkijat sanovat.

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että unettomuus lisää ruokahalua ja etenkin makean ja suolaisen himoa, mutta nyt on Berkelyn tutkijoiden mukaan ensi kertaa selvitetty, millaiset aivotoiminnan mekanismit vaikuttavat ateriavalintoihin unettoman yön jälkeen.

Tutkimukseen osallistui 23 tervettä nuorta aikuista, joiden aivotoimintaa tutkittiin sekä hyvin nkutun yön että unettoman yön jälkeen. Tutkittaville näytettiin kuvia sekä terveellisistä että epäterveellisistä ruuista. Tutkittavat kertoivat, kuinka paljon heidän teki kutakin ruokaa mieli. Heille oli lisäksi luvattu, että kokeen jälkeen he saisivat syödä eniten himoitsemaansa ruokaa.

Unettoman yön jälkeen tutkittavat halusivat syödä mieluummin pizzaa ja donitseja kuin omenoita ja porkkanoita.

Tutkijat uskovatkin, että kunnon yöunet ovat yksi tekijä painonhallinnassa.

Tutkmus on julkaistu myös Nature Communications -lehdessä.