1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

”Suomalaisen yleisurheilun järjestelmällisen dopingin huippuvuosi oli 1983”

Martti Vainion dopingkäry vuonna 1984 havahdutti suomalaisen yleisurheiluväen, sanoo Suomen urheilukirjaston johtaja Matti Hintikka. Omissa MM-kotikisoissa vuotta aiemmin Suomi oli Hintikan mukaan hyvin järjestäytynyt ja edistynyt dopingasioissa.

urheilu
Suomen urheilumuseoon kuuluvan urheilukirjaston johtajan Matti Hintikka.
Suomen urheilumuseoon kuuluvan urheilukirjaston johtaja Matti Hintikka.Yle

Suomen urheilumuseoon kuuluvan urheilukirjaston johtajan Matti Hintikan mukaan Suomi oli tavallaan edelläkävijä yleisurheilun antidopingtyössä. Suomi nimittäin säikähti Los Angelesin vuoden 1984 tapahtumia, kun talonmies Alpo Nyrönen oli selityksen mukaan vahingossa pistänyt kiellettyä ainetta 10 000 metrin juoksun hopeamitalisti Martti Vainioon.

- Sen voi kyllä nyt ihan arkailematta sanoa, että -83 MM-kisoissa Suomella oli kaikkein järjestäytyneintä ja edistyneintä dopingin käyttö omissa kotikisoissa, Hintikka toteaa.

Kansainvälisesti yleisurheilun hurjaan dopinginkäyttöön herättiin vasta muutama vuosi myöhemmin. Harjoituskaudella testejä ei 80-luvulla juuri tehty. Myös testausmenetelmät olivat kehittymättömiä. Hintikka ei usko, että parhaat malttoivat olla käyttämättä.

- Silloin olisi ollut aika tyhmää olla käyttämättä. Tietyistä aineista ei yksinkertaisesti voinut jäädä kiinni. Ei ainakaan nykyisen kiellettyjen aineiden luettelon mukaisesti, sanoo Matti Hintikka.

Hintikka on vertaillut yleisurheilun tuloskehitystä eri vuosina. Hurjinta meno on ollut 1988. Silloin Soulissa kilpailtiin olympiatasolla.

- Tilastoista löytyvät esimerkiksi DDR:n olympiakarsinnat vuodelta -88. Naisten piti heittää kiekkoa pari metriä yli maailmanennätyksen, joka sekin on kymmenen metriä enemmän kuin nykyään heitetään, jotta pääsi kisoihin, muistelee Suomen urheilukirjaston johtaja Matti Hintikka.

DDR:n tuon kauden paras tulos naisten kiekossa oli yli 78 metriä. Moskovan lauantaina alkavissa kisoissa mitali irtoaa todennäköisesti 65 metrillä. Peliväline on sama.

Lue seuraavaksi