Malissa povataan vaalivoittoa muslimijohtajien tukemalle Keitalle

Uutta presidenttiä odottavat muun muassa rauhanneuvottelut tuaregikapinallisten kanssa. Menestystä povataan entiselle pääministerille. Vastaehdokas syyttää vaalin ensimmäisellä kierroksella vilpin olleen yleistä.

Ulkomaat
Ibrahim Boubacar Keita puhuu kannattajilleen Bamakossa Malissa 4. elokuuta 2013.
Ibrahim Boubacar Keita puhui kannattajilleen Bamakossa Malissa 4. elokuuta 2013. Tanya Bindra / EPA
Malilaisia kadulla.
Politiikan asiantuntija Demba Boundy sanoo, että vaalit ovat innostaneet äänestäjiä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Länsiafrikkalaisessa Malissa järjestetään tänään sunnuntaina presidentinvaalien toinen kierros. Vastakkain ovat entinen pääministeri Ibrahim Boubacar Keita ja entinen valtiovarainministeri Soumaila Cisse. Keita keräsi vaalin ensimmäisellä kierroksella 40 prosenttia äänistä.

Maa on ollut noin vuoden sekasortoisessa tilassa. Takana on vallankaappaus ja entisen siirtomaaisäntä Ranskan johtamien joukkojen saapuminen maahan tukahduttamaan islamistien kapinaa maan pohjoisosassa. Parhaillaan toimintaansa aloittelee liki 13 000 ihmisen YK-joukot, joiden tehtävänä on vakauttaa maan olot. Ranska kotiuttaa 3 000 sotilastaan piakkoin.

Tappiolle jääneet tukevat Keitaa

Vaalin ensimmäisellä kierroksella ennätykselliset 49 prosenttia liki seitsemästä miljoonasta rekisteröityneestä äänestäjästä antoi äänensä. Ensimmäisellä kierroksella ehdokkaita oli 27. Noin viidenneksen äänistä kerännyt Cisse väittää vaalivilpin olleen yleistä. Malin perustuslakituomioistuin hylkäsi syytökset. Myös EU-tarkkailijat kiittelivät vaalin sujuneen hienosti.

Tänään 21 000 äänestyspaikkaa on jälleen avannut ovensa. Vaalista riippuu myös miljardien avustuseurojen kohtalo. Kansainväliset lahjoittajat ovat luvanneet Malille mahdollisesti jopa kolme miljardia euroa jälleenrakennukseen.

68-vuotiaalla Keitalla on maan maltillisten muslimijohtajien tuki. Myös suurin osa ensikierroksella tappion kokeneista ehdokkaista tukee nyt Keitaa. Cisse puolestaan on ollut Keitaa kriittisempi viime vuoden sotilasvallankaappauksen johtajia kohtaan. Vallankaappauksessa syrjäytettiin presidentti Amadou Toumani Toure.

Uudella presidentillä on edessään muun muassa rauhanneuvottelut tuaregikapinallisten kanssa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP