1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Koreassa vangittu yhdysvaltalainen joutui sairaalahoitoon

Mies tuomittiin toukokuussa valtionvastaisesta toiminnasta. Sisaren mukaan Pae Jun-holla on diabetes ja sydänvaivoja. Hän on tehnyt työleirillä peltotöitä.

Ulkomaat

Pohjois-Koreassa vankileirille tuomitun yhdysvaltalaisen terveys on heikentynyt ja hänet on siirretty työleiriltä sairaalaan, kertoo Pae Jun-hon sisar Terri Chung. Pae, yhdysvaltalaisittain Kenneth Bae, tuomittiin toukokuussa 15 vuodeksi työleirille. Pohjoiskorealainen oikeus totesi hänet syylliseksi valtionvastaiseen toimintaan. Oikeuden mukaan 45-vuotias Pae oli hyödyntänyt matkailuyritystään muodostaakseen kumouksellisia ryhmiä.

Chungin mukaan Paea oli pidetty viime aikoihin asti ulkomaalaisille tarkoitetussa vankilassa. Chung kertoo veljensä tehneen työtä pelloilla. Mies on kärsinyt sydänongelmista, hänellä on diabetes sekä selkävaivoja. Sisar on saanut tiedot Ruotsin Pohjois-Korean-lähettiläältä. Tämä on tavannut Paen perjantaina. Chungin mukaan ruotsalainen on hänen veljensä ainoa ulkomaalainen vieras.

Chung kertoi tiedoistaan Seattlessa Yhdysvalloissa, jossa Paen tukijat kokoontuivat lauantaina. Tilaisuudessa luettiin muun muassa Paen kesäkuussa kirjoittama kirje.

- Ainoa keino päästä kotiin on saada armahdus, Pae kirjoittaa.

Ainoa keino päästä kotiin on saada armahdus.

Pae Jun-ho

Hän vaatii kirjeessään Yhdysvaltain viranomaisilta vaikuttavampia tekoja, jotta Pohjois-Korea armahtaisi hänet.

Pae on syntynyt Etelä-Koreassa. Hän muutti perheineen Yhdysvaltoihin 1980-luvulla. Viime vuosina hän on viettänyt paljon aikaa Kiinassa. Siellä hän perusti matkailuyrityksen, joka on järjestänyt matkoja Pohjois-Korean pohjoisosiin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi