1. yle.fi
  2. Uutiset

Pakistan ja Intia syyttävät toisiaan aseellisista rajaselkkauksista

Pakistanin mukaan Intia aloitti ammuskelun kohti raja-asemia Kashmirissa ja Punjabissa, Intian mukaan Pakistan avasi tulen ilman syytä.

Ulkomaat
Intialainen sotilas seisoo maalaismaiseman edessä selkä kuvaajaan päin.
Intialainen sotilas vartioimassa Intian ja Pakistanin rajaa Kashmirissa.Jaipal Singh / EPA

Pakistan ja Intia syyttelivät sunnuntaina toisiaan aseellisista rajaselkkauksista kiistellyssä Kashmirissa ja sen naapurimaakunnassa Punjabissa. Pakistan kertoi Intian tulittaneen raja-asemiaan, kun taas Intia sanoi yhden rajavartijansa loukkaantuneen Pakistanin avattua tulen ilman syytä Kashmirissa. Intian rajavartiolaitos väitti vastanneensa Pakistanin ammuskeluun "hillitysti".

Jännitteet 740 kilometriä pitkällä raja-alueella kasvoivat jo aiemmin tällä viikolla, kun Intian armeija kertoi partionsa joutuneen tiistaina väijytykseen. Intian mukaan Poonchin alueella tapahtuneessa väijytyksessä tapettiin viisi sotilasta. Intia syyttää hyökkäyksestä Pakistanin armeijaa, mutta Pakistan on kiistänyt syytökset.

Intialaisviranomaisten mukaan armeijat tulittivat toisiaan raskaasti Poonchissa myös perjantaina. Yhteenotossa kuoli kolme ihmistä, ja viranomaiset ovat määränneet ulkonaliikkumiskiellon suureen osaan Jammua.

Pakistanin armeijajohto puolestaan syytti torstaina Intian joukkoja siviilin haavoittamisesta Tatta Panissa.

Intia on sijoittanut kymmeniä tuhansia sotilaita Kashmiriin vastatakseen aseelliseen kapinaan, joka alkoi vuonna 1989. Viime vuosina väkivalta Kashmirin raja-alueella vähentynyt, mutta poliittisesti kiistaa ei juuri ole pyritty ratkaisemaan. Rajalle noin kymmenen vuotta sitten sovittu tulitauko on ennen perjantaita pääasiassa pitänyt.

Sunnuntaina sotilaat partioivat yhteenottoalueiden kaduilla ja paikallishallinto kertoi sulkeneensa mobiilidatayhteydet estääkseen huhujen levämisen.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi