1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pakkoruotsia vastustava kansalaisaloite keräsi yli 50 000 nimeä

Perustuslain mukaan kansalaisaloite etenee eduskuntaan, jos se saa 50 000 kannattajaa puolessa vuodessa.

Kotimaan uutiset
Kuvakaappaus kansalaisaloite.fi:stä
Kuvakaappaus kansalaisaloite.fi:stäYle uutisgrafiikka

Kansalaisaloite ruotsin kielen vapaaehtoisen opiskelun puolesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on kerännyt yli 50 000 nimeä Kansalaisaloite.fi-palvelussa (siirryt toiseen palveluun). Raja ylittyi sunnuntaina.

Aloitteen käynnistivät maaliskuun alussa Vapaa Kielivalinta ry, Suomalaisuuden Liitto, Perussuomalaiset nuoret ja Kokoomuksen nuorten liitto. Aloitteessa ajetaan ruotsin kieltä valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

  • Uskon, että aloite otetaan vakavasti eduskunnassa ja sillä on mahdollisuudet menestyä, sanoo Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sampo Terho tiedotteessa.

Perustuslain mukaan kansalaisaloite etenee eduskuntaan, jos se saa 50 000 kannattajaa puolessa vuodessa. Väestörekisterikeskus tarkistaa kannatusilmoitusten oikeellisuuden ja vahvistaa hyväksyttyjen määrän ennen kuin aloite lähtee eteenpäin.

Ruotsin kielen opiskelua koskevan aloitteen laatijat kertovat allekirjoitusten määrän vielä nousevan, sillä tuhansia paperisia kannatusilmoituksia on
laskematta.

Lue seuraavaksi