1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat tuomitsi kovin sanoin Irakin väkivallan ja lupasi al-Qaida-pomosta 10 miljoonan löytöpalkkion

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan ramadan-juhlan aikana siviilejä vastaan hyökänneet ovat "islamin vihollisia".

Ulkomaat

Yhdysvallat tuomitsi tiukasti Irakin eilisen pommi-iskujen sarjan, jossa kuoli ainakin 70 ihmistä ja loukkaantui yli 300. Irakilaiset viettivät muslimien paastokuukauden ramadanin päättymisjuhlaa, kun pommeja räjäytettiin toreilla, ostoskaduilla ja puistoissa myöhään lauantai-iltana eri puolilla maata.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö sanoi tiedotteessa Id al-Fitr -juhlan aikana siviilejä vastaan hyökänneitä henkilöitä "islamin vihollisiksi" ja ilmoitti tuomitsevansa "pelkurimaiset hyökkäykset täysin". Myös Britannia ja YK tuomitsivat iskut.

Pääasiassa shiiojen asuinalueilla tehdyt iskut täyttävät Yhdysvaltojen mukaan Irakin al-Qaidan iskujen tunnusmerkit. Yhdysvallat myös muistutti maksavansa kymmenen miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtavat Irakin al-Qaidan johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaan tai pidätykseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi tekevänsä läheistä yhteistyötä Irakin hallituksen kanssa taistelussa al-Qaidaa vastaan. Ensi viikolla se neuvottelee Irakin ulkoministerin Hoshiar Zebarin kanssa Washingtonissa.

Irakilaiset haukkuivat viranomaiset

Irakilaiset syyttivät sunnuntaina hallitusta ja turvallisuusjoukkoja siitä, etteivät nämä kyenneet estämään juhlan aikana tehtyjä iskuja. Irakin poliittinen johto pääministeri Nuri al-Malikia myöten ei myöskään kommentoinut iskuja millään lailla.

- Irakin tilanne ei parane yhtään. En voi luottaa yhteenkään poliitikkoon, koska he lupaavat paljon, mutta heidän työnsä tulokset näkyvät maassamme joka päivä, sanoi Abu Sameriksi esittäytynyt mies uutistoimisto AFP:lle Pohjois-Bagdadissa. Alueella lauantaina tehdyssä pommi-iskussa kuoli kahdeksan ihmistä.

Pelkona verinen uskonsota

Väkivalta jatkui sunnuntaina, kun ainakin seitsemän ihmistä kuoli pommi-iskuissa ja ammuskeluissa. Tienvarsipommi-iskussa Bagdadin eteläpuolella kuoli kolme sotilasta ja loukkaantui kymmenen.

Viimeiset Yhdysvaltain joukot lähtivät Irakista puolitoista vuotta sitten. Sen jälkeen sunni-islamistikapinalliset ovat saaneet uutta pontta iskuissaan Irakin shiiajohtoista hallitusta vastaan.

Viime aikoina lisääntynyt väkivalta on herättänyt huolta siitä, että Irak luisuu takaisin sunnien ja shiiojen veriseen uskonsotaan, kuten tapahtui vuosina 2006-2007. Naapurimaa Syyrian sisällissota on lisännyt jännitteitä entisestään.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi