Sää ei suosi etelän sieniä

Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomessa on jo elokuussa saatu suuriakin saaliita. Etelä- ja Lounais-Suomi sen sijaan kärsivät kuivasta säästä.

Kotimaa
Mies tarkastelee sientä.
Hanna Hantula / Yle

Helsinkiläinen Hannu Ylönen on harrastanut sienestystä jo 40 vuotta. Eläkepäivillään hän teki vielä sienestyksestä ammatin, ja ohjaa nyt sieniretkiä ryhmille. Kokenut sienestäjä on nähnyt satoisampiakin elokuita.

- Tällaisena vuotena korostuu se, että on hyvä tietää sienipaikkoja. Esimerkiksi kantarelli on hyvin paikkauskollinen. Jos sen kerran on jostain löytänyt, niin hyvin todennäköisesti sen löytää samasta paikasta joka vuosi.

Syksyn sienet kypsyvät jo metsissä, ja osissa maata on ehditty korjata satoakin. Sienisadon ennustaminen ei ole helppoa asiantuntijoillekaan, sillä tilanne voi muuttua nopeasti sen mukaan, tuleeko sadetta ja kuinka paljon.

Sieniä tutkivan luonnontieteellisen museon biologin Tea von Bonsdorffin mukaan näyttää siltä, että Itä-, Pohjois- ja Keski-Suomessa sienitilanne on hyvä. Von Bonsdorff kertoo kuulleensa suurista saaliista Keski-Suomessa. Lounais- ja Etelä-Suomen metsät ovat kuitenkin sienistä tyhjiä.

- Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti. Sienten määrä on kiinni sateista.

Sienestäjällä on jokamiehenoikeudet

Sienestämiseen pätee jokamiehenoikeus. Sieniä voi siis kerätä suurimmasta osasta Suomen metsiä, kunhan kunnioittaa toisten pihapiiriä.

- Näköetäisyydelle ei kannata mennä. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos sienestäjä ei itse näe toisen pihaa, pihastakaan ei nähdä sienestäjää, Hannu Ylönen neuvoo.

Sienioppaan mukaan aloittelijan kannattaa opetella tunnistamaan yksi laji kerrallaan ja kerätä vain tuttuja sieniä. Epäilyttäviin tapauksiin on hyvä olla koskematta. Erityisesti valkoiset sienet kannattaa jättää rauhaan, sillä ne menevät helposti sekaisin myrkyllisen valkokärpässienen kanssa.

- Useimmat myrkkysienet näyttävät epämiellyttäviltä. Jos sienen ulkonäkö arveluttaa, ei siihen kannata koskea.

Pitkän linjan sieniharrastajalle metsässä käyskentely saattaa olla tunteikas kokemus. Viime kesänä Hannu Ylönen löysi sattumalta ukonsieniä. Niitä hän ei ollut nähnyt moneen kymmeneen vuoteen.

- Se oli aika nostalginen kokemus.