Israel vahvisti laajentavansa jälleen laittomia siirtokuntiaan

Palestiinalaiset ovat tyrmistyneitä Israelin ilmoitettua siirtokuntien laajentamisesta – vain pari päivää ennen kuin rauhanneuvotteluiden on määrä alkaa uudelleen.

Ulkomaat

Israel vahvisti sunnuntaina aikovansa rakentaa lähes 1 200 uutta asuntoa miehitetyille palestiinalaisalueille. 793 asuntoa on nousemassa Länsirannikolle ja 393 muualle, kuten Itä-Jerusalemiin ja Betlehemin tuntumaan, kertoo BBC.

Israelin ja palestiinalaisten välisten rauhanneuvotteluiden on määrä alkaa ensi keskiviikkona Jerusalemissa.

Palestiinalaiset ovat ilmaisseet tyrmistyksensä Israelin laajennuspäätöksestä ja pelkäävät rauhanneuvotteluiden kariutuvan kysymykseen siirtokunnista, kuten kävi edellisissä neuvotteluissa vuonna 2010.

- Israel yrittää murentaa perustukset ratkaisulta, jota kansainvälinen yhteisö tukee ja jonka tavoitteena on Palestiinan valtion perustaminen vuoden 1967 rajojen mukaan, sanoo palestiinalaisten rauhanneuvottelija Mohammed Shtayeh.

Israelin hallinto on vastannut arvosteluun toteamalla, ettei yksikään valtio ota vastaan käskyjä muilta päättäessään kansalaistensa kotien rakentamisesta, kertoo BBC.

Arviolta puoli miljoonaa israelilaista asuu yli sadassa siirtokunnassa, jotka on rakennettu vuoden 1967 sodassa miehitetylle Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin. Kansainvälisen oikeuden mukaan Israelin siirtokunnat palestiinalaisalueilla ovat laittomia. Miehitetyillä alueilla elää arviolta 2,5 miljoonaa palestiinalaista. Gazan kaistaleelta Israel vetäytyi vuonna 2005.

Lähteet: Reuters