Kairossa väkivallan uhka on kiristynyt äärimmilleen

Kairossa jatkuu jännittynyt tunnelma. Egyptin turvallisuusjoukot ovat uhanneet nujertaa vangittua presidenttiä tukevat mielenosoittajat.

Ulkomaat
Tahrir-aukio kuvattuna ilmasta käsin mielenosoitusten aikana aikaisin lauantaiaamuna 27. heinäkuuta 2013.
Tahrir-aukio kuvattuna ilmasta mielenosoitusten aikana aikaisin lauantaiaamuna 27. heinäkuuta 2013. Khaled Desouki / AFP / Lehtikuva

Egyptin turvallisuusjoukkojen on määrä ryhtyä toimiin syrjäytettyä presidentti Muhammad Mursia tukevien mielenosoitusten hajottamiseksi. Poliisin ja Muslimiveljeskunnan johtamien mielenosoittajien pelätään ottavan verisesti yhteen.

Turvallisuusjoukot ilmoittivat eilen sunnuntaina saartavansa auringon nousuun mennessä mielenosoittajien kansoittamat aukiot Kairossa ja vaativansa näitä poistumaan. Aurinko on Kairossa jo noussut, mutta turvallisuusjoukot eivät ole lähteneet liikkeelle.

Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajien leirit ovat muuttuneet hiekkasäkkeineen ja kiviröykkiöineen linnoituksiksi, joita kepein aseistautuneet miehet vartioivat. Leireihin on pakkautunut tuhansittain ihmisiä, ja joukossa on myös naisia ja lapsia. Mielenosoittajien määrän on arvioitu olevan kymmeniä tuhansia.

Väkivalta horjuttaa Egyptiä

Sekä länsimaiset että arabimaita edustavat sovittelijat ovat vedonneet armeijan asettamaan väliaikaishallintoon, ettei se käyttäisi väkivaltaa Mursia tukevia mielenosoittajia vastaan.

Sunnuntaina hallinnon edustajat kuitenkin ilmoittivat turvallisuusjoukkojen ryhtyvän hajottamaan mielenosoituksia maanantaina aamulla. Mahdollisen verenvuodatuksen seurauksena Egyptin pelätään suistuvan yhä syvemmälle kriisiin.

Armeija kaappasi vallan heinäkuun alussa, toteuttaen presidentti Mursin hallintoa vastustavien mielenosoittajien toiveet. Kansainväliset yritykset käynnistää neuvottelut väliaikaishallinnon ja Mursia tukevan Muslimiveljeskunnan välillä poliittisen kriisin ratkaisemiseksi eivät ole tuottaneet tulosta.

Lähes 300 ihmistä on jo kuollut poliittisissa väkivaltaisuuksissa armeijan heinäkuisen vallankaappauksen jälkeen.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset