Oulun Kemiralla riittää ostajia

Kemiran muurahaishappotehtaalla riittää ulkomaalaisia ostajaehdokkaita. Työntekijät pelkäävät, että kannattava laitos ostetaan ja suljetaan.

Kotimaa
Kemiran Oulun muurahaishappotehdas.
Tuomo Tokoi / Yle

Kemiran Oulun tehtaan työntekijöiden piirissä liikkuu yhä vahvempia huhuja muurahaishappotehtaan myymisestä. Heinäkuussa tehtaan kannattavuudesta käynnistettiin selvitys. Kemira ei välttämättä halua pitää muurahaishappotoimintaa enää osana konsernia, sillä se ei ole yhtiön ydinliiketoimintaa.

Työntekijät odottavat tulosta jännittyneinä.

- Tämähän on ollut nyt tällaista, että kannattavia laitoksia pannaan kiinni, niin kuin esimerkiksi Vaasan tehtaalle kävi. Ja sitten ei jätetä edes niitä savuavia raunioita jäljelle, vaan tarkoitus on tuhota ihan kaikki infra, sanoo Kemiran Oulun pääluottamusmies Tomi Juntunen.

Kemiran yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Matti Lapinleimu ei ota kantaa myyntihuhuihin, sillä kannattavuuden arviointi tehtaasta on vielä kesken.

- Myynti on vain yksi vaihtoehdoista. Selvitykset ovat edistyneet sisäisesti, mutta päätös selvityksestä kerrotaan vuoden loppuun mennessä, Lapinleimu kertoo.

Tässä pitää monenkin vain roikkua niin pitkään kun vain on työnlaitaa olemassa.

Tomi Juntunen

Lapinleimu kuitenkin toteaa, että muurahaishappoon keskittyneellä tehtaalla on riittänyt ostajaehdokkaita lähes jokainen toimintavuosi, sillä kilpailijoita alalla ei juuri ole. Ostajaehdokkaat ovat pääasiassa kansanvälisiä yrityksiä.

Pääluottamusmiehen mukaan selvitystä muurahaishappotehtaan tulevaisuudesta tunnutaan tehtävän vauhdilla. Päätöksiä hän uskoo kuultavan jo syyskuussa.

- Aika kiire tuntuu olevan. Enemmän tulevaisuus jännittää niitä jotka joutuvat Kemiraan jäämään. Tässä pitää monenkin vain roikkua niin pitkään kun on työnlaitaa olemassa, Juntunen kuvailee.

Muurahaishappoon keskittyneessä tuotantolaitoksessa Oulussa työskentelee noin 150 henkilöä. Tehtaalla on 30 vuotinen historia.