Heinäluoma: Nollaratkaisu ei paras – tarvitaan maltillisia palkankorotuksia

Kansa kaipaa työmarkkinaratkaisulta nyt ennen kaikkea ennustettavuutta, ei suuria palkankorotuksia, arvioi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Kotimaa
Eero Heinäluoma.
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) arvioi, että jatkuva läsnäolo sosiaalisessa mediassa altistaa poliitikot lisästressille, joka voi olla jopa terveydelle vaarallista. "Poliitikot altistetaan 24 tuntia vuorokaudessa. Se, mikä ennen oli vapaa-aikaa, täyttyy nyt herkästi sosiaalisen median päivityksillä".

Koska muu Eurooppa on talousvaikeuksissa, on Suomen pinnisteltävä pinnalle kotimaassa tehtävillä päätöksillä, sanoo eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

- Työmarkkinaratkaisu antaisi ennustettavuutta yrityksille ja kotitalouksille, joten sen merkitys on poikkeuksellisen suuri, Heinäluoma sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Heinäluoma ei kuitenkaan pidä palkankorotusten nollalinjaa parhaana mahdollisena tupo-tuloksena.

- Palkankorotuksiakin tarvitaan. Täytyy muistaa, että palkka on kysyntää, tilauksia ja palveluiden ostamista. Mutta maasto, jossa ratkaisuja tehdään, on kapea. Luulen, että ihmiset tämän hyväksyvät ja ymmärtävät. Nyt ei haikailla suurten palkankorotusten perään, vaan kaivataan ehkä enemmän turvallisuutta.

Heinäluoman mukaan maltillisiin palkankorotuksiin tyytyminen turvaisi työpaikkoja. Työllisyys on Heinäluoman mukaan avainasemassa myös valtion velkaantumisen taittamisessa.

- Se ei hoidu sillä tavalla, että tehdään menoleikkauksia, jos tulot eivät kasva. Menosäästöjäkin joudutaan tekemään, mutta pääosa tule tulokehityksen kautta.

Väki on saatava töihin, Heinäluoma toteaa.

- Jos työllisyysaste, eli työssäolevien osuus työvoimasta, saadaan samalle tasalle kuin muissa Pohjoismaissa, vaikkapa Ruotsissa, silloin emme velkaannu.