"Syövälle ei saa antaa arvoa, joka sille ei kuulu"

Perheenäiti ja opettaja Sirpa Ikävalko sairastaa parantumatonta rintasyöpää. Hän sairastui 13 vuotta sitten ensimmäisen kerran, ja syöpä uusiutui ja levisi vuonna 2007. Nyt Ikävalko auttaa ja tukee omalla tarinallaan muita syöpää sairastavia.

Kotimaa
Riikka Koivisto ja Sirpa Ikävalko.
Rintasyöpää sairastava Sirpa Ikävalko ei enää parane. Kolmen lapsen äiti haluaa silti elää rohkeasti ja rohkaista muitakin vertaisiaan. Psykoterapeutti Riikka Koivisto sanoo, että moni sairastunut ajattelee kuoleman tulevan heti. Elämänhalun etsiminen kuitenkin kannattaa.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätyyppi. Jos rintasyöpä uusiutuu, sitä ei voi enää parantaa. Näin kävi Sirpa Ikävalolle.

- Kun sairastuin ensimmäisen kerran rintasyöpään vuonna 2000, ajattelin, että paranen siitä. Shokki oli melkoinen, kun sairaus uusiutui vuonna 2007. Enää ei ollut toivoa parantumisesta, kertoo Aamu-tv:ssä vieraillut Ikävalko.

Kun Ikävalko sai tietoa sairaudesta, hän alkoi käsitellä asiaa.

- Nyt rintasyövästä on tullut minulle elinikäinen kumppani, mutta en anna syövälle arvoa, joka sille ei kuulu, Ikävälko sanoo.

"Syöpä arkipäiväistyy nopeasti"

Ikävalko haluaa omalla esimerkillään ja tarinallaan tukea toisia samassa tilanteessa olevia.

- Syöpä ei saa hallita elämää. Olen itse siitä hyvä esimerkki. Elämässäni on paljon ihania asioita, kuten työ, harrastukset ja perhe, joiden parissa ei ehdi aina ajatella syöpää. On tärkeää elää myös syöpävapaata elämää, Ikävalko muistuttaa.

Syöpätukihenkilönä toimimisen lisäksi hän harrastaa myös asioita, joiden parissa kukaan ei tiedä hänen sairaudestaan.

- En ole lakannut elämästä, vaan teen asioita, enkä anna syövän estää. Syöpä arkipäiväistyy nopeasti sen jälkeen, kun pystyy käsitellä asiaa ja saa tietoa sairaudesta, Ikävalko sanoo.

"Kontrolliviikko on aina piinaa"

Vaikka Ikävalko on hyväksynyt sairauden, se piinaa silti säännöllisesti.

- Kun on tulossa kontrolliviikko, se on piinaviikko kokonaan. Joka paikassa tuntuu kipua ja ajatuksissa syöpä on levinnyt kaikkialle. Kun lääkäri kertoo, että syöpä ei ole levinnyt, saa huokaista helpotuksesta.

Ikävalko on ollut mukana kirjoittamassa uutta Rinnalla-kirjaa, joka on tarkoitettu tueksi ja neuvoksi rintasyöpään uudelleen sairastuneille.

- Itselleni vertaistuki on ollut henkireikä. Onneksi nykyään löytyy paljon vertaistukiryhmiä sekä internetissä keskusteluryhmiä.

Kirja antaa vinkkejä, jotka ylläpitävät elämää ja elämänlaatua. Rinnalla-kirjaa jaetaan veloituksetta potilaille Rintasyöpäyhdistyksen ja syöpätautien poliklinikoiden kautta.