1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kylmätilat historiaa - nyt halutaan vaatehuoneita ja sisustuksellisia ratkaisuja

Asunnon ostajien toiveet muuttuvat hiljalleen koko ajan. Esimerkiksi yhteisiä kylmätiloja ei rakenneta enää käytännössä lainkaan. Erot toiveissa ovat suuret paikkakuntien välillä. Pääkaupunkiseudulla asuva ei vaadi liikoja, mutta kymenlaaksolainen haluaa asuntoonsa erilliset wc-tilat.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä sisätiloissa portaissa
Yle

Kerrostalojen yhteiset kylmätilat alkavat olla katoavaa kansanperinnettä. Vanhoille kylmähuoneille sopivaa jäähdytinainetta ei ole markkinoilla ja uudet laitteet maksavat tuhansia euroja. Monista vanhemmista taloista ollaankin poistamassa kylmätiloja ja niitä otetaan muuhun käyttöön. Uudisrakennuksiin ei ole enää pariinkymmeneen vuoteen tehty jäähdytettyjä kylmätiloja.

- Se ei ole niinkään hinta-, vaan tottumuskysymys, niitä ei paljoa enää käytetä. Hillopurkkien ja juuresten säilöminen on monelta jäänyt taakse, kaupasta haetaan tuoretuotteita, joita säilytetään asunnon kylmäsäilytystiloissa, sanoo Varte Oy:n toimitusjohtaja Heikki Koho.

Taloyhtiöillä on kautta aikojen ollut yhteisiä askarteluhuoneita ja pesutupia. Kohon mukaan ei ole luultavaa, että niiden kohtalo olisi tulevaisuudessa sama kuin kylmiöiden.

- Yhteistilojen käyttöaste on kohtuullisen hyvä, esimerkiksi kuntosaleja on kotkalaisissakin taloissa. Niitä arvostetaan ja halutaan, Koho kertoo.

Kymenlaaksolainen haluaa erillisen vessan

Talonrakentajien onkuunneltava asiakkaiden toiveita tarkalla korvalla. Toiveet vaihtelevatkin paljon jo paikkakunnasta riippuen. Varte Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kohon mukaan esimerkiksi kymenlaaksolainen asiakas on vaativampi kuin pääkaupunkiseudulla asuva vertaisensa.

Tyypillinen esimerkki on vaatehuone, jota arkkitehdit eivät välttämättä ensimmäisenä huoneistoon piirrä.

Heikki Koho

- Kymenlaaksossa on totuttu tietyntyyppisiin asioihin, esimerkiksi 3 h ja k -asunnoissa on totuttu, että siellä on erillinen wc-tila. Sama ei välttämättä toteudu pääkaupunkiseudulla. Siellä arkkitehdit piirtävät perusasuntoja, joissa on minimisaniteettitilat. Ennen pitkää ne kaikki löytävät asiakkaansa. Kymenlaaksossa sen sijaan on ahtaat markkinat ja asiakkaat kiertävät hyvinkin tarkkaan kilpailijoiden kohteet ja tuotteet lävitse, Koho kertoo.

Viimeisten vuosien aikana on tullut paljon uusia määräyksiä, jotka ovat muuttaneet rakentamista. Lisäksi asiakkaiden toiveet muuttuvat hiljalleen koko ajan, ja syntyy erilaisia trendejä.

- Ihmiset seuraavat hyvin esimerkiksi sisustusohjelmia ja käyvät asuntomessuilla. Asiakas on hyvin valistunut ja osaa meiltä rakentajilta vaatia sellaista, mikä on muodikasta esimerkiksi sisustuksen, laattojen ja lattiamateriaalien osalta, Koho sanoo.

- Tyypillinen esimerkki on vaatehuone, jota arkkitehdit eivät välttämättä ensimmäisenä huoneistoon piirrä. Asiakkaat kuitenkin pitävät sitä hyvänä ja usein niitä lisätään suunnitteluvaiheessa, Koho jatkaa.