1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koululaisille iso pettymys, jos uutta koulua ei tule

Esitys Koijärven kouluhankkeen pistämisestä jäihin on saanut keskustelun vellomaan Forssassa. Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko on edelleen sitä mieltä, että uutta koulua ei rakenneta. Sen sijaan muun muassa Forssan kokoomus on koulun rakentamisen kannalla. Pettyneimpiä päättäjien kissanhännän vetoon ovat uutta koulua odottavat lapset.

Kuva: Eeva Hannula / Yle

Matkun koulun johtaja ja luokanopettaja Tero Kaseva kertoo, että tunnelmat opettajanhuoneessa olivat viime perjantaina apeat.

– Mietimme tätä alkavaa kouluvuotta ja samalla mielessä oli se, että emme saakaan uutta koulua. Oppilaille hankkeen kariutuminen on iso pettymys, koska he ovat olleet aktiivisesti miettimässä uutta koulua.

Matkun koulun oppilaat piirsivät ja suunnittelivat viime vuonna uutta koulua ja sen pihaa. Lapset saivat pohtia muun muassa minkälaista uudessa koulussa olisi. Kasevan mukaan arkkitehdit ottivat hienosti huomioon lasten toiveet uudesta koulusta.

Kaseva korostaa sitä. että lapset pettyvät todella pahasti, jos jo olemassa olevia päätöksiä perutaan.

– Mutta tämän kuukauden aikana varmasti selviää se, mitä tässä kouluasiassa tapahtuu. Ja meidän tehtävämme on nyt jatkaa koulunkäyntiä ja odottaa, että asiassa tehdään hyviä päätöksiä, jotta saisimme jatkaa koulunkäyntiä täällä viheralueella.

Sulkko: ei uudelle koululle

Maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus saa puitavakseen kaupunginjohtaja Sami Sulkon esityksen. Sulkko ehdottaa hallitukselle kouluhankkeen hautaamista säästösyihin vedoten.

Viikonloppuna YouTubissa julkaisemassaan nettivideopäiväkirjassaan Sulkko perustelee esitystään. Sen lisäksi, että koulun rakentaminen tarvitsee lisämäärärahan, sen käyttökustannukset nousevat turhan korkeiksi.

Sulkko sanoo, että hän investoisi ennemminkin opetuksen laatuun kuin uusiin seiniin. Jos koulu päätetään rakentaa, se tarkoittaa säästöjä muualta esimerkiksi Tölön koulun peruskorjauksesta.

Kaupunginjohtaja johtaa harhaan

Koijärveläinen Arto Hyytiäinen on hämmentynyt kaupunginjohtajan Sami Sulkon puheista. Hän kertoo menettäneensä yöunensa lukiessaan Sulkon viimeisimmän kommentin nettivideopäiväkirjasta.

Hyytiäinen on sitä mieltä, että kaupunginjohtaja käyttää harhaanjohtavia tietoja perustellessaan kouluhankkeen keskeyttämistä. Hyytiäinen ei ymmärrä Sulkon perusteluja koulurakentamisen kustannuksista.

– Kun Sulkko puhuu koulun vaikutuksesta kuntatalouteen, niin hän mainitsee niin suuren summan, mikä ei ollenkaan pidä paikkaansa. Tämä on ihan tarkistettavissa, korostaa Hyytiäinen.

– Sekin on käsittämätöntä, että oppilasmääristä puhuttaessa Sulkko puhuu aina 50 oppilaasta. Me puhutaan aina sadan lapsen yksiköstä, missä on mukana myös varhaiskasvatus.

Forssan kokoomus rakentamisen kannalla

Forssan Kokoomuksen hallitusryhmä vaatii Koijärven koulun rakentamista. Ryhmän tiedotteen mukaan kokoomus äänestää maanantaina kaupunginhallituksessa Koijärven ekokoulun rakentamisen puolesta.

Kokoomuksen ehtona on kuitenkin se, että kouluhankkeen budjetti ei ylity eurollakaan valtuuston viime kaudella antamasta valtuudesta.

Vaikka ryhmä myöntää, että kouluhanke ei ole taloudellisesti perusteltu, haluaa kokoomus kannattaa sitä vedoten lapsiystävällisyyteen, asiasta jo tehtyyn päätökseen sekä siihen, että urakka tulee paikallisten yrittäjien toteutettavaksi.