Venäjän oppositiojohtajan väitetään saaneen vaalirahaa myös Suomesta

Syyttäjänviraston mukaan Moskovan pormestariksi pyrkivä Aleksei Navalnyin olisi saanut vaalirahaa kaikkiaan 46 maasta. Navalnyi kiistää väitteen.

Ulkomaat
Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi saapui tutkintakomitean kuultavaksi Moskovassa 30. heinäkuuta 2012.
Alexei Navalnyi.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän syyttäjänviraston mukaan Moskovan pormestariksi pyrkivä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on saanut vaalikampanjaansa ulkomaista rahoitusta 46 maasta, muun muassa Suomesta.

Syyttäjänvirasto sanoo, että 300 ulkomaista yhtiötä, ihmistä ja anonyymiä tahoa 46 maasta on siirtänyt rahaa Navalnyin ja hänen kampanjapäämajansa edustajien sähköisiin rahakukkaroihin sähköisen Yandex-maksujärjestelmän kautta.

Joukossa on tahoja muun muassa Yhdysvalloista, Suomesta, Britanniasta, Sveitsistä ja Kanadasta, virasto sanoo. Rahansiirtoja on sen mukaan tehty 347 IP-osoitteen kautta.

Syyttäjät ovat toimittaneet tiedot sisäministeriölle, joka päättää, aloitetaanko asiassa rikostutkinta.

Navalnyi on kiistänyt syytökset. Hän sanoo internetsivuillaan, että kaikki kampanjalahjoitukset ovat lain mukaisia ja ne tulevat Sberbankissa olevalle tilille. Vaalikomissio tarkistaa kaikki lahjoitukset ja jos he sanovat lahjoituksen olevan laiton, palautamme sen, Navalnyi sanoo.

Yandex-yhtiön tiedottaja sanoo, etteivät syyttäjät ole lähestyneet yhtiötä, joten he eivät tiedä, mitä tietoja syyttäjänvirasto on käyttänyt eikä voi kommentoida johtopäätöksiä. Tiedottaja huomauttaa, ettei IP-osoite kerro mitään ihmisen kansalaisuudesta. Lisäksi Yandex ei palvele yrityksiä, vaan sen järjestelmässä voi olla tili vain henkilöasiakkailla, hän sanoo.

Syyttäjä tutkii Navalnyin kampanjarahoitusta liberaalidemokraattisen puolueen johtajan Vladimir Zhirinovskin pyynnöstä.

Navalnyi tuomittiin heinäkuussa viiden vuoden vankeuteen kavallussyytteestä, jota hänen kannattajansa pitävät poliittisena ajojahtina. Navalnyi päästettiin oikeudenkäynnin jälkeen vapauteen odottamaan vetoomustuomioistuimen ratkaisua. Pormestarinvaalit pidetään syyskuussa.

Lähteet: Itar-Tass, AFP, Yle Uutiset