Oletko milloinkaan nähnyt näin rohkeaa miestä?

Kuopiolainen kirjailija ja sanomalehtimies Simo Puupponen (1915-1967) alias Aapeli esittää Siunattu hulluus -romaanissaan ikimuistoisen kysymyksen. Rummukaisen veljekset Ana ja Vilippus lähtevät viemään nuorinta veljestä Elmeriä hullujenhuoneeseen. Reissun alkutaipaleella, hevosen vetämillä rattailla eteenpäin kolistellessa, Ana tiedustelee Vilippukselta, onko hän milloinkaan nähnyt oikein viisasta miestä. Yle Pohjois-Karjala kysyy nyt sinulta Aapelia mukaillen: Oletko koskaan nähnyt oikein rohkeaa ihmistä?

Osallistu
Mies seisoo lippalakissa kesäisen juhlakentän edessä.
Yle

Oletko milloinkaan nähnyt oikein viisasta miestä? Siunatussa hulluudessa veli-Anan kysymystä aikansa makusteltuaan Vilippus toteaa, että opettaja Wilhelm Horsma on likipitäen viisas mies. Oikein viisas mies hän ei ole kuitenkaan ole, koska kuka aivan lopen viisas mies viitsisi kaiken ikänsä opettaa toisia, Vilippus pohtii.

Mutta Anapa on nähnyt kerran oikein viisaan miehen. Keskenkasvuisena miehenä Ana myi markkinoilla 10 000 markan hevosen 6 000 markalla miehelle, joka oli tokaissut kaupanteon alkajaisiksi Analle: "Onpa pulska poika, mutta ruma kopukka." Anaa oli pistänyt niin vihaksi moinen, että hän oli myynyt ruunan pilkkahintaan vain siitä ilosta, että oli saanut pistettyä jauhot suuhun markkinamiehelle.

- Jälkeen päin vain tuli mieleeni, että kyllä se sittenkin taisi olla viisas mies. Se ihan selvästi petti minua. Antoi vain kuusituhatta markkaa kymmenentuhannen hevosesta, Ana muistelee Siunatussa hulluudessa.

Aapelin huumorin ja Rummukaisten veljesten siunatussa hengessä pyydämme sinua kertomaan pienen tarinasi piskuisen ihmisen rohkeasta teosta.

Jotta pääset juonesta kiinni, kerron oman tarinani arkipäivän rohkeudesta.

Hullunrohkea mies?

Pohjois-Savossa sijaitsevalla Vieremällä järjestettiin heinäkuun lopulla yhteislauluilta. Kirkonkylällä niiin sanotussa meijerin montussa pidetty tapahtuma oli houkutellut paikalle runsaasti yleisöä. Porukkaa laulatti hanuristi Ilpo Kaleva.

Illan näkyvin sponsori oli metsäkonevalmistaja Ponsse, jonka mukeista juotiin kahvit. Yritys oli myös lahjoittanut yli puolet arpajaisten palkinnoista. Tarjolla oli muun muassa Ponssen lippiksiä ja paitoja sekä lippuja Ponssen perustajan, Einari Vidgrénin muistoraveihin Ylä-Savon Hippokselle.

Olimme samaan aikaan sukuloimassa Vieremällä, joten ilman muuta osallistuimme mukavaan kesätapahtumaan. Istuin muiden mukana pitkällä penkillä. Olin kuitenkin erilainen nuori. Minut erotti muista päässäni oleva lippahattu.

Saahan joensuulainen mies pitää John Deeren tehtaalla Joensuussa työskentelevältä vävyltä saamaansa lippistä missä haluaa? Vaikka Deeren kovan kilpakumppanin sydänmailla Vieremällä, muutaman kiven heiton päässä Ponssen tehtaasta?

Kieltämättä lippikseni herätti jonkin verran huomiota: ei pahankatkuisia mulkaisuja vaan hyväntahtoisia virnistyksiä.

Illan päätteeksi kävin tervehtimässä kädestä pitäen Ponssen hallituksen puheenjohtajaa Juha Vidgréniä. Savolaisena liikemiehenä hän oli heti oikealla aaltopituudella.

- Tuttu merkki paikallisillekin isännille. Valmistaa laadukkaita maatalouskoneita, Vidgrén kuittasi.

Rohkaise mielesi

Millaisia tarinoita arkipäivän rohkeudesta sinulla on?

Oletko sinä tai kaverisi jäänyt nakuna ulos tilaussaunan lukkoon menneen oven ulkopuollle ja käynyt hakemassa respasta vara-avaimen? Oletko syönyt anoppilassa inhokkiruokaasi? Oletko huomauttanut ystävällisesti kuuluvaan ääneen pikkutunneilla yökerhon taksijonossa, ettei etuileminen ole siistiä?

Rohkaise mielesi ja kerro tarinasi meille. Kokoamme tapauksista esimerkillisen kavalkadin tapauksia, joissa ihmiset ovat uskaltaneet olla oikein rohkeita.

Emme etsi suuria tarinoita maailman ja ihmiskunnan pelastamisesta. Nyt pieni on kaunista ja sykähdyttävää. Meitä kiinnostaa myös oikein rohkea toiminta väärään aikaan ja väärässä paikassa.