Kiistelty Hakaniemen toriparkkihanke taas käsittelyssä

Jo pitkään vatvottua Hakaniemen toriparkkia käsitellään jälleen. Hanke esitellään kaupunginhallitukselle puoliltapäivin alkavassa kokouksessa. Hankkeelle ei uskota löytyvän päätöstä vielä maanantaina, Ylen saaman tiedon mukaan hanke jäänee kokoomuksen pyynnöstä pöydälle.

Kotimaa
Christoffer Weckströmin ehdotus Hakaniemen torille.
Christoffer Weckströmin ehdotus Hakaniemen torille.Christoffer Weckström

Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan Hakaniemen toriparkkia käsittelevässä esityksessä on tarkennettu muun muassa hankkeen aikataulua sekä otettu huomioon hanketta vastustaneiden torikauppiaiden kanta.

- Tässä on erityisesti hiottu tätä rakentamisvaiheen väistötilaratkaisuja, niin että torikauppa voisi toimia jatkuvasti myös rakentamisvaiheen aikana, sanoo Penttilä.

Penttilän mukaan mielipiteitä on kyselty myös muista kaupungeista, joissa on toriparkki käytössä.

Toivon, että päättäjät harkitsevat tätä kokonaisuutena.

Hannu Penttilä

- Parkkihalli on tärkeä Helsingille, koska Hakaniemi kokonaisuudessaan mahdollistaa ajankohtaisen teeman eli lisää kaupunkia kaupunkiin. Ja Hakaniemenrannan rakentaminen suuremmassa mittakaavassa mahdollistuu tämän toriparkkihankkeen jälkeen. Toivon, että päättäjät harkitsevat tätä kokonaisuutena, ei yksin toriparkkikysymystä.

"Hankkeelle ei ole mitään kannatusta"

Vihreiden Emma Kari puolestaan sanoo, ettei esitykseen ole juuri tullut merkittäviä muutoksia sen jälkeen, kun se keväällä kaatui kiinteistölautakunnassa.

- Aikaisemmin enemmistö kaupunginhallituksesta suhtautui hankkeeseen kriittisesti, ja varsinkin siinä vaiheessa kun myös alueen asukkaat ja yrittäjät suhtautuvat asiaan kriittisesti, on vaikea nähdä että tukea hankkeelle löytyisi. Kyllähän yrittäjien lausunnot ovat aika yksiselitteiset, ei hankkeelle mitään kannatusta ole, Emma Kari sanoo.

Aluetta pitäisi kehittää muusta näkökulmasta kuin siitä, että rakennetaan valtavia parkkipaikkoja.

Emma Kari

- Tässä puhutaan alueesta, joka on koko maan mittakaavassa parhaiden joukkoliikenneyhteyksien päässä. Aluetta pitäisi kehittää muusta näkökulmasta kuin siitä, että rakennetaan valtavia parkkipaikkoja.

Hakaniemen toriparkkihanke tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn poikkeuksellisesti sen jälkeen, kun kiinteistölautakunta hylkäsi esityksen. Sekä Penttilä että Kari uskovat hankkeen jäävän pöydälle vielä maanantaina.

Kauppiasyhdistys kannattaa tietyin ehdoin

Hakaniemen Torikauppiaat ry vastustaa kaupunginhallituksen käsittelyyn tulevaa esitystä toriparkista. Yhdistys sanoo maanantaina lähettämässään kannanotossa suhtautuvansa myönteisesti toriparkin rakentamiseen tietyin ehdoin ja varauksin.

Toriparkki tulisi yhdistyksen mukaan rakentaa Pisararadan sekä Hakaniemen kauppahallin perusparannuksen yhteydessä. Hankkeiden yhdistäminen minimoisi myös haitat halli- ja torikaupalle.

Kauppiasyhdistys kuitenkin vastustaa jyrkästi 400 parkkipaikan rakentamista ja hankkeen kytkemistä torikeskuksen rakennushankkeeseen. Toriparkki tulisi heidän mukaan rakentaa voimassaolevan asemakaavan mukaisesti.

Jos kaupunginhallitus kääntyy Hakaniemen toriparkin rakentamisen kannalle, työt pyritään aloittamaan vielä tämän vuoden puolella. Toriparkin rakentaminen kestäisi kaksi vuotta. Toriparkki on 2-kerroksinen, 400 autopaikan pysäköintilaitos.