Julkisilla paikoilla imettäminen herättää ja jakaa mielipiteitä

Keskustelussa nostettiin esille runsaasti eri näkökulmia sekä lapsen oikeuksien puolesta että imetttämistä vastaan.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
Nukke
Imetysnukke pakettina.YLE / Mari Siltanen

Yle Tampereen avaama nettikeskustelu imettämisestä keräsi runsaasti kommentteja julkisilla paikoilla tapahtuvan imetysksen puolesta ja vastaan. Asiaa on pohdittu monelta eri kannalta, niin perheellisten kuin perheettömien sekä niin isien kuin äitienkin toimesta.

Tampereella keskustelu imetyksestä lähti liikkeelle, kun Särkänniemen ravintolassa imettänyttä naista pyydettiin siirtymään ravintolasalista tornin juurella sijainneeseen lastenhoitohuoneeseen.

Keskusteluissa on noussut esille, että imettämistä wc-tiloissa ei ole koettu kovin miellytäväksi. Nimimerkki Söisitkö itse vessassa kirjoittaa:

- Olen itsekin jonkin kerran yrittänyt muka muita huomioidakseni imettää wc:n puolella, mutta se on ollut niin hankalaa ja epämukavaa että opettelin tekemään sen suht huomaamattomasti vaikkapa ravintolan pöydässä. Jos vauvaa imettää syödessään, oma ruoka ei jäähdy sopivampaa ruokailuhetkeä odotellessa, eikä tarvitse varata muutenkin niukkoja wc-tiloja toimintaan, jossa ei pönttöä tarvita. On ihan uskomaton ajatus, että tietyn ikäryhmän ruokailupaikka olisi wc! Muut ihmiset huomioidaan käyttämällä imetykseen sopivaa vaatetusta, jolloin ulkopuolinen ei sitä tissiä edes näe ellei tarkoituksella katso.

Nimimerkki Nippe puolestaan kirjoittaa, että ravintolasali ei ole sen sopivampi paikka imetykselle.

- Joopa joo, kahden lapsen äitinä en missään nimessä imettäisi Näsinneulassa tai muussakaan ravintolassa muiden ravintolavieraiden silmien edessä. Joku rauhallinen paikka yleensä tähän löytyy ja henkilökunta kyllä neuvoo. En tosiaankaan haluaisi katsoa jonkun maitobaaria ja syödä illallista. Tyypilisesti imeväiset saattavat myös päästellä jotain vaippaan heti syönnin jälkeen jolloin elämys on valmis. Jumalattoman itsekästä porukkaa joka ei ota muita huomioon.

Nimimerkki Ihme poraamista muistuttaa, että lapsi tekee ravintolassa samaa, kuin muukin pöytäseurue.

- Oletteko miettineet asiaa siltä kantilta että se imetettävä lapsi siinä viereisessä pöydässä tekee ihan samaa kuin sinä omassa pöydässäsi - te molemmat olette syömässä. Aikuisena ihmisenä osaat syödä itsenäisesti, mutta se vauva ei vielä osaa.

Imetystapahtuman huomiota herättävyyteen ovat puuttuneet myös muut kuin äidit. *Ei omia lapsia *kirjoittaa:

- Mä en ymmärrä tota... Käännä vaikka päätäsi, jos se on sinulle ongelma. Ei kukaan pakota sinua tuijottamaan imettämistä... Yhtä hyvin voisin valittaa, että joku inhottavan näköinen keski-ikäinen äijä mussuttaa viereisessä pöydässä ja vie ruokahaluni!!

Kolmen lapsen isä kannustaa nuoria äitejä imettämään.

- Jos äiti hoitaa imetyksen fiksusti, ei siitä pitäisi kenenkään pahemmin häiriintyä. Hankalinta tilanteessa on, että uteliaisuuttaan moni kurkistaa imetystapahtumaa "liian tarkasti", vaikka meinasi että ei ollenkaan. Ja kun ei osaa itseään hillitä, niin syy on tietysti toisessa. Hölmöintä näissä tapauksissa on toiset naiset, jotka kovaan ääneen paheksuvat tilannetta. Varsinkin nuori äiti tarvitsisi (ja ansaitsisi!!) ennemminkin tukea ja kannustusta kanssasisariltaan. Iso käsi rohkeille äideille!

Imetykseen haluaa kannustaa myös nimimerkki Joo, joka puolustaa äitien mahdollisuuksia liikkua vauvan kanssa vapaasti kodin ulkopuolella.

- Ongelma on, että imettämisestä on Suomessa tehty ongelma. Pitkät imetykset aikanaan sabotoitiin antamalla älyttömiä ohjeita, ja nyt kulttuuri ei tue millään tavalla imettämistä. Lisäksi osa äideistä syyllistyy imetyksen epäonnistumisesta, ja tähän liittyvä stressi voi jopa estää imetyksen onnistumisen. Voitaisiinko siis kaikki opetella suhtautumaan imetykseen normaalina tapana ruokkia lapsi eikä minään sankaritarinana tai perversiona? Korvikkeet meillä onneksi on niille, joilla imetys syystä tai toisesta jää jo varhain. Rintamaito on kuitenkin yleensä vauvalle paras ruoka, ja ne imetysaikataulut voivat todella olla sellaiset, että jos bussissa, kirjastossa tai kahvion pöydässä ei saa imettää niin vaihtoehtoina on vierotus tai kotiin sulkeutuminen. Miettikäähän, imetyksen kauhistelijat, mikä siinä teitä kiusaa? Yliseksualisoitteko rinnat, vai kiusaako teitä vauvan aikataulujen epäsovinnaisuus? Miksi teette tästä ongelman?