Palstaviljely kiinnostaa nuoria lapsiperheitä

Palstaviljely on kasvanut sukankutojamummojen ajanvietteestä koko perheen kesäharrastukseksi. Kajaanin Ensilän palstaviljelijöiden kasvimaalla on tänä vuonna 80 viljelijää.

luonto
viitta sipulitielle
Mari Karjalainen / Yle

Ensilän palstaviljelijät ry:n puheenjohtaja Leena Valtanen on puhunut lähiruoan puolesta jo 1970-luvulta lähtien. Työ on poikinut vilkkaan palstaviljelykulttuurin Kajaaniin.

Aluksi palstaviljely oli pääosin varttuneemman joukon harrastus. Valtasen mukaan Ensilän pelloille suuntasi ensimmäisenä "sukankutojapiirin" naisia. Pian miehet tulivat perässä, ja nykyisin pelloilla on paljon nuoria lapsiperheitä.

Täällä on yllättävän paljon miehiä. Lähes jokaista palstaa kohden on aviomies, ukki tai setä.

Leena Valtanen

- Täällä on yllättävän paljon miehiä. Lähes jokaista palstaa kohden on aviomies, ukki tai setä. Aikoinaan minulta pyydettiin ideoita ja tekemistä sukankutojien miehille. Heillä ei ollut muuta kuin lankavyyhden pitämistä.

Ensilän palstalla aloitti viisi vuotta sitten kolmekymmentä viljelijää, ja joukko on kasvanut vuosi vuodelta. Tänä vuonna pellolla puuhastelee jo kahdeksankymmentä harrasteviljelijää.

Ensilän palstaviljely-yhdistyksen perustanut Leena Valtanen kukkia kädessä.
Kajaanin palstaviljelijät ry:n perustanut Leena Valtanen.Anne Karppinen / Yle

Kuohkeaa maata ja hyviä neuvoja huokeaan hintaan

Ensilän palstaviljelijöillä on käytössään viisi hehtaaria peltoa. Tästä viljeltynä on vasta reilu hehtaari, joten mukaan mahtuu vielä paljon uusia viljelijöitä. Aarin suuruinen maapala maksaa kaksikymmentä euroa. Summaan sisältyy kyntäminen, karhitseminen, vesi, lannoitteet ja kaikki neuvot kasvimaan hoidosta.

Olen tähän mennessä kerännyt omalta aarilta 150 kiloa satoa. Pelkästään kurkkua on tullut jo 50 kiloa.

Leena Valtanen

- Meillä on erittäin vilkasta ajatustenvaihtoa, joten neuvoja saa varmasti. Kokemusta on kertynyt aikamoisesti vuosien varrella. Voimme testata, mitkä lajikkeet menestyvät täällä. Esimerkiksi perunasta on toistakymmentä lajiketta ja viinimarjapensaita on kuutta eri laatua.

Valtasen mukaan Ensilän maaperä on ihanteellinen kaikelle kasvatukselle. Lannoitteena käytetään hevosen- ja lehmänlantaa, jonka yhdistys järjestää viljelijöiden käyttöön.

- Apulantaa saa käyttää omalla vastuulla. Me ei puhuta luomutuotannosta, koska emme vedä tarkkaa rajaa.

Vain hyvät sadot muistetaan

Ensilän suosituimpia kasveja ovat peruna, sipuli, porkkana, kurpitsa ja auringonkukka. Tämän vuoden sadosta Valtanen odottaa erittäin hyvää.

- Olen tähän mennessä kerännyt omalta aarilta 150 kiloa satoa. Pelkästään kurkkua on tullut jo viisikymmentä kiloa. Papuja tulee varmasti hyvin paljon.

Olemme yhdessä päättäneet viljelijöiden kanssa unohtaa viime kesän. Silloin vain riisinviljely oli kannattavaa.

Leena Valtanen

Päätös oman palstan laittamisesta kannattaa tehdä talvella, koska pellot täytyy kyntää ajoissa keväällä. Ylimääräinen maa annetaan vuokralle ammattiviljelijälle. Palstaviljelijä on säiden armoilla, mutta harrastelijoiden yhteishenki auttaa pitkälle.

- Viime vuonna oli liian sateista, mutta kukaan ei lopettanut. Se kertoo siitä, että hyvät kokemukset innostavat jatkamaan. Tämä kesä on palkinnut kaiken. Olemme yhdessä päättäneet viljelijöiden kanssa unohtaa viime kesän. Silloin vain riisinviljely oli kannattavaa, nauraa Valtanen.