Hyppää sisältöön

Lintujen syyslaulu on haikeaa yhteydenpitoa

Viime päivinä metsissä ja pihojen pusikoissa on alkanut jälleen kuulua pikkulintujen laulua. Se on haikeampaa nuotiltaan kuin keväisin ja myös erikoisempia ääniä on luvassa. Syyslaulu liittyy kokoontumiseen ja muuttoon valmistautumiseen, äänissä on hyvästijätön vahva tunnelma.

Puutarhurin jokavuotinen kaveri palasi katsomaan mitä möyhitystä maasta löytyisi, kertoo punarinnan kuvannut Pertti Aarnio. Kuva: Pertti Aarnio

Pikkulintujen syyslaulu on alkanut. Vielä muutama viikko sitten pensaikot olivat hiljaiset, sillä emot ruokkivat poikueitaan muuttokuntoon ja se oli täyspäiväistä työtä; ei ollut aikaa lauleskeluun. Nyt on toisin. Varsinkin pajulintu on alkanut laulaa aamuisin parisen tuntia. Pajulinnun syyslaulu on haikeansuloista.

- Siinä tuntuu alakulo ja haikeus, nuotti on erilainen, mutta voihan se olla lintuharrastajan korvienkin välissä,  janakkalalainen lintuharrastaja Ari Lehtinen naurahtaa.

- Keväisin sama laulu on pontevaa, nyt ollaan täällä ja tämä reviiri on minun - fiilistelyä. Nyt se on nuotiltaan toisenlaista. Syksyyn tuo oman hohtonsa, kun linnut alkavat uudestaan laulella ja hakea yhteyttä lajitovereihin.

Lehtisen mukaan syyslaulu liittyy syysmuuttoon virittäytymiseen. - Linnut ottavat yhteyttä toisiin ja kerääntyvät muutolle. Ottavat ikään kuin "tukea toisistaan". Kyllä siitä syksy tulee eittämättä mieleen.

Punarinta, peippo ja harmaasieppo laulelevat myös mielellään. Taivaalta voi näinä päivinä voi kuulla kahlaajien kuten kuovien ja valkoviklojen ääniä, sillä niiden voimakas muutto on meneillään.

Monipuolinen syyslaulu

Varsinkin varhaiset työmatkalaiset pyörän selässä voivat kuulla aamulaulajien sävelmiä, sillä kun aamut ovat jo pikkusen koleita, pajulinnun hieno ääni kuuluu tunnin parin verran. Nyt on myös mahdollisuus tutustua erilaisiin äänin, sillä syksyn äänimaailma on Ari Lehtisen mukaan paljon kevättä monipuolisempi.

- Se on kokeneellekin lintuharrastajalle haasteellista. Nyt voi päästä sisälle määrittelemään erikoisempiä ääniä. Esimerkiksi sieppo ja tiainen pitävät hyvin näppärästi pieniä ääniä, mitä ei muulloin pääse kuulemaan.

Maastossa on tällä hetkellä paljon nuoria lintuja tankkaamassa itseään muuttokuntoon. Nuoria lintuja on myös vaikeampi tunnistaa, koska ne ovat erinäköisiä kuin lintukirjoissa. Pikkulintujen laulua ehtii kuunnella vielä kuukauden verran.