1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikenneministeri: Väylämaksujen alentaminen järkevää

Meriliikenteen väylämaksujen alentaminen on liikenneministeri Merja Kyllösen mielestä oikea liike, jotta satamien kilpailukyky säilyy. Aiemmin Kyllönen on suhtautunut väylämaksujen alennuksiin kielteisesti. Maksujen täydelliseen poistoon liikenneministeri ei usko.

talous
Merja Kyllönen.
Merja Kyllönen.Yle

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on valmis alentamaan meriliikenteen väylämaksuja. Satamien asiakkailta kerättävien väylämaksujen alentamista tai jopa poistoa ovat vaatineet muun muassa satamat ja elinkeinoelämän järjestöt. Myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on ehdottanut maksujen alentamista.

Kyllönen kertoo, että väylämaksujen uudistamista on valmisteltu liikenne- ja viestintäministeriössä. Päätöksiä on määrä tehdä hallituksen budjettiriihessä vielä tässä kuussa.

- Jonkinasteinen alennuspäätös on varmaan järkevä. Uskon, että se on aika potentiaalinen vaihtoehto, koska monista puolueista on kannanottoja tullut, Kyllönen sanoo.

Kyllösen mukaan alennusta ei ole varsinaisesti vastustettu hallituksen sisällä.

- En ainakaan ole saanut hirveän voimakasta vastustusta tai kommentteja siihen suuntaan, että tätä asiaa ei käsiteltäisi. Päinvastoin, ajatukset ovat olleet tähän asti positiivisia.

Se, millä tavalla väylämaksuja pienennetäisiin, on Kyllösen mukaan vielä auki.

- Olisiko se määräaikainen, kestäisikö se puolenkymmentä vuotta vai vähemmän, vai minkälainen olisi järkevä ratkaisumalli, ministeri pohtii.

Myös väylämaksujen alennuksen määrä on päättämättä. Satamajohtajien toive maksujen poistamisesta ei kuitenkaan näytä toteutuvan.

- Väylämaksujen täydelliseen poistamiseen en tässä talouden tilanteessa usko, liikenneministeri Kyllönen linjaa.

Kyllönen on myös sitä mieltä, että mahdolliset alennukset eivät saisi olla väylien hoidosta pois. Liikenneministerin mukaan väylämaksuja alennettaisiin todennäköisesti vuoden 2015 alusta, kun EU:n rikkidirektiivi astuu voimaan.

Väylämaksuilla katetaan meriväylien ylläpitokustannuksia, kuten jäänmurtoa. Väylämaksuja kerätään tällä hetkellä vuodessa noin 90 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi