1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Käpykaarti ja dystopiat syksyn kirjoissa

Syksyn kirjasato on runsas ja monimuotoinen. Teemoina nousevat esiin käpykaartit ja rinnakkaiset todellisuudet. Historialliset aiheet ovat edelleen monien tekijöiden käsittelyssä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pyysin kahta Ylen kirjallisuustoimittajaa, Nadja Nowakia ja Seppo Puttosta, luonnehtimaan syksyn kirjatarjontaa. He myös laativat pyynnöstäni, kumpainenkin, omat listansa niistä kirjoista, jotka heitä itseään nyt erityisesti tänä syksynä kiinnostavat.

Nadja Nowak näkee, että dekkariaiheet ovat laajentuneet dystopioiden, rinnakkaisten todellisuuksien tarkasteluun. Dekkareita kirjoitetaan edelleen paljon, ilmeisesti siksi, että kirjailijat ja kustantajat uskovat niiden myyvän. Nyt dekkarivaikutteiset kirjat käsittelevät erilaisia uhkakuvia, synkkiä tulevaisuuden toteutumia:

- Arvelen näiden dystopioiden kiinnostavan kirjoittajia siksi, että fantasia vetää nuoria lukijoita. Nämä uudet dystopiat on suunnattu aikuisille ja ne kantavat viestiä, varoitusta uhkaavasta tulevaisuuden todellisuudesta.

Seppo Puttonen näkee tässä realistisen kerronnan rikkoutuvan. Rinnakkaisen todellisuuden kuvaaminen on uudenlainen yritys kuvata omaa todellisuuttamme ja yhteiskunnan muutosta.

Kaksi kirjaa käpykaartista

Nowak ja Puttonen huomioivat sen, että syksyssä on kaksi kirjaa, joissa molemmissa on aiheena on käpykaarti.

Ehdotan selitykseksi sitä, että nykyisin kun internet on huomattavasti helpottanut erilaisten arkistojen käyttämistä, voivat toisistaan tietämättömät kirjoittajat päätyä samoille lähteille aivan itsestään. Yhdellä haulla. Nowak ja Puttonen arvelevat juuri näin nykyisin käyvän.

Puttonen ja Nowak muistelevat sitä kun toissa vuonna ilmestyi kolme kirjaa, joissa jokaisessa näyttämönä oli sama saksalaisten vankileiri.

Vanhat vahvat tekijät taas esille

Syksyllä moni jo asemansa kauan sitten vakiinnuttanut tekijä julkaisee taas kirjan. Sekä Kari Hotakainen, Jari Tervo että Ilkka Remes ovat taas markkinoilla. Toisaalta myös moni, usein nuoremman kirjoittajan, esikoinen julkaistaan tänä syksynä. Puttonen huomaa tässä sen, että kustantamot panostavat vahvasti nuoriin:

- Käynnissä on suuri kirjoittajarotaatio. Kustantajat etsivät uusia tekijöitä ja kouluttavat heitä.

Kirjat yhä aikaisemmin kauppoihin

Puttonen ja Nowak huomioivat, että kirjat tulevat yhä aikaisemmin markkinoille syksyllä. Kustantamot kiirehtivät kirjansa nykyään noin kuukautta aikaisemmin kauppoihin. Nowak näkee tässä selvän kaupallisen logiikan:

- Pidempi syksyn myyntiaika ja kirjan saaman huomion maksimointi.