Varsinais-Suomen sääennusteet aiheuttavat meteorologeille paineita

Meteorologit saavat erityisesti kesäaikaan paljon palautetta ihmisiltä. Varsinkin pouta-sana tuottaa joillekin hämmennystä.

meteorologit
Ihmiset ottavat aurinkoa Aurajoen rannalla.
Aurajoen rannalla ihmiset pääsivät nauttimaan helteistä jo toukokuussa.Tuuli Mattila / Yle

Varsinais-Suomen saaristo ja meri tekevät alueesta meteorologeille vaikean ennustaa. Alueen säästä ollaan usein kiinnostuneita laajemminkin, sillä erityisesti suurin osa matalapaineista saapuu lounaan kautta muualle Suomeen.

- Suuressa mittakaavassa pystytään ennustamaan, mutta paikallisennuste voi mennä pieleen. Syitä on monia. Mantereet, saaret, kaikki vaikuttavat paikallisiin sääilmiöihin suurestikin, sanoo meteorologi Pauliina Kuokka.

Meteorologit joutuvat usein tekemään kompromisseja meren ja mantereen sään välillä. Esimerkiksi Turku on Kuokan mukaan varsin mantereinen ja lämmin, vaikka meri olisikin vielä kylmä. Sadekuurojen ennustaminen tuottaa sekin hankaluuksia, sillä meri saattaa kuivattaa kuurot. Tällöin sateita ei saaristoon välttämättä tulekaan, vaikka ennusteessa olisikin niin sanottu.

Turussa Artukaisten havaintoasema on mitannut tänä kesänä tähän mennessä 21 hellepäivää. Viime vuonna hellepäiviä oli kahdeksan. Eniten niitä on mitattu vuonna 2010, jolloin Turussa oli 37 hellepäivää. Helleraja ylittyy, kun lämpötila nousee yli 25,1 celsiusasteen.

Meteorologi ei lupaa mitään

Erityisesti kesälomien aikaan ihmiset ovat herkkiä tarttumaan puhelimeen ja soittamaan pahastuneen palautteensa meteorologeille. Suurin osa palautteesta on kuitenkin asiallista - viimeistään puhelun loppupäässä.

- Ihmiset ehkä katsovat ennusteita usein omilla silmillään. Halutaan jotain tiettyä säätä, eikä osata tulkita ennustetta oikein. Jos puhelun alussa ihmistä harmittaa, usein jo lopussa hän kiitteleekin, että nyt ymmärsi, mitä ennusteessa yritettiin sanoa, Kuokka sanoo.

Kuokan kokemuksen mukaan monet ymmärtävät sääennusteiden perustermejä väärin. Esimerkiksi sadekuuron tapauksessa auringonpaiste voi vaihtua nopeasti sateeksi ja toisin päin niin, että tilanne muuttuu tiuhaan. Lisäksi sadekuuron riski voi tarkoittaa, että sateita ei välttämättä tulekaan.

- Etenkin pouta-sana tuottaa vaikeuksia. Toisille pouta tarkoittaa omassa murteessa aurinkoista säätä, mutta käytännössä se tarkoittaa meteorologisesti sitä, että ei sada. Meteorologiassa on nimenomaan kyse siitä, että yritetään ennustaa. Mitään ei koskaan luvata, Kuokka muistuttaa.