Nopea netti valtaa vauhdilla Pohjois-Kymenlaakson kyliä - jo 1200 tilausta

Kymijoen kyläkuitu pysyy valokuitukaapelin vedossa edelleen aikataulussaan. Vuodenvaihteeseen mennessä on tavoitteena saada nostettua nopean netin talouksien määrä 800:aan. Asiakkailta tullut palaute on hyvää.

Kotimaa
Työmies asentaa valokuitukaapelia Iitissä.
Yle / Juha Korhonen

Kymijoen kyläkuidun hanke etenee edelleen aikataulussaan. Tällä hetkellä valokuitukaapeliverkkoa rakennetaan Valkealan, Elimäen ja Iitin alueella. Nopea nettiliittymä on kytketty jo 70 talouteen Pohjois-Kymenlaaksossa. 1200 taloutta on tilannut nopean liittymän. Vuodenvaihteeseen mennessä olisi liittymän tarkoitus toimia jo 800 taloudessa.

- Voidaan sanoa, että 60-80 prosenttia alueen vakituisista asunnoista on tilannut meiltä liittymän, kertoo Kymijoen kyläkuidun toimitusjohtaja Jarno Laitinen.

Valokuituverkkoa tekee yhteensä kahdeksan koneryhmää. Liikkeellä on joka hankealueella kaksi kaivuria, kolme työntekijää ja lisäksi alueille järjestetty liikenteenohjaus. Kaikenkaikkiaan valokuituverkon rakentaminen työllistää noin 30 työntekijää.

- Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu tiedotus alueen asukkaille. Sitä on tehty hyvin aktiivisesti.

Asiakkailta hyvää palautetta

Asiakkailta tullut palaute uuden nettiyhteyden toimivuudesta on Laitisen mukaan ollut myönteistä. Netti on toiminut kuten pitääkin ja Laitisen mukaan verkon toimivuutta myös tarkkaillaan aktiivisesti.

- Pystymme valvomaan verkkoa reaaliaikaisesti ja se on tärkeää. Kun verkkoa käynnisteltiin viime vuoden alussa, niin esimerkiksi laitemäärittelyissä oli ongelmia. Lisäksi on ollut joitakin yksittäisiä katkoksia.

Laitisen mukaan nettiyhteys on toiminut asiakkailla luvatun nopeuden mukaisesti.

- Puhutaan siis todellisista nopeuksista, eikä teoreettisista, joihin vaikuttaa sää tai muut tekijät. Se tulee mitä luvataan, Laitinen toteaa.

Verkkoa on mahdollista tulevaisuudessa päivittää jopa 1000 megan nopeuteen sekunnissa.

20 miljoonan euron hanke

Valokuidun vetäminen Pohjois-Kymenlaaksoon on osa Kansallinen laajakaista 2015 -hanketta. Tavoitteena on että suurin osa yksityisistä asunnoista ja yrityksistä on enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 megan nopeudella toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta vuoden 2015 loppuun mennessä.

Kymijoen kyläkuidun hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa. Rahoituksesta yksi kolmasosa tulee kunnilta ja viestintäministeriöltä, toinen osuuskuntamaksuista ja kolmas liittymämaksuista. Rakennusaikaiset kustannukset hoidetaan käytännössä lainalla, jonka suuruudesta Laitinen antaa vain karkean arvion.

- Tarkkaa määrää en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa. Arviolta lainamäärä olisi siinä 6-7 miljoonan euron tienoilla, Laitinen arvioi.

Kymijoen kyläkuidun tavoitteena on kytkeä uusi liittymä 3000 talouteen vuoden 2017 loppuun mennessä.