Kairossa mielenosoittajat yhä paikallaan - leirejä ei ole hajotettu

Turvallisuuslähteiden mukaan suunnitelmia on lykätty.

Ulkomaat
Mies seisoo hiekkasäkkibarrikadin edessä.
Presidentti Mursin kannattajat sulkivat kadun Kairossa 11. elokuuta.Epa / Khaled Elfqi

Egyptissä syrjäytetyn presidentin Muhammad Mursin tukijat ovat jatkaneet protesteja pääkaupungissa Kairossa. Turvallisuusjoukot ilmoittivat sunnuntaina saartavansa mielenosoittajien kansoittamat aukiot Kairossa ja vaativansa näitä poistumaan, mutta niin ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, nimettömänä pysyttelevän turvallisuuslähteen mukaan toimet mielenosoittajia vastaan ovat viivästyneet, koska paikalle oli tullut lisää ihmisiä sen jälkeen, kun tiedot suunnitelmista olivat tulleet ilmi.

Uutistoimisto AP:n haastatteleman, niin ikään nimettömänä pysyttelevän turvallisuusviranomaisen mukaan leirien hajottamista on siirretty verenvuodatuksen välttämiseksi. Viranomaisen mukaan päätös tehtiin sen jälkeen, kun tiedot leirien lopettamisesta levisivät mediaan.

Mielenosoittajat ovat vahvistaneet leirejään hiekkasäkeillä ja kiviröykkiöillä.

- Odotamme mitä tahansa tapahtuvan milloin vain. Puheet hajoittamisista eivät vaikuta ihmisiin, pysymme täällä, kertoo eräs mielenosoittaja uutistoimisto Reutersille.

Mursia kannattava ryhmittymä on myös kehottanut ihmisiä kaduille maanantaina maanlaajuisesti.

Tuomioistuin on maanantaina päättänyt jatkaa Mursin pidätysaikaa 15 päivällä. Tarkoituksena on tutkia, ovatko Mursi ja Hamas-järjestö olleet yhteistyössä. Mursi vangittiin heinäkuun loppupuolella.

Lähteet: Reuters, AP, AFP