Lääkäri: Käärmeenpuremat hoidetaan oireiden mukaan

Kyy on tänä kesänä purrut useaa lasta Lahden Kaarlaakson asuinalueella. Vanhemmat ovat ihmetelleet lasten saamaa vaihtelevaa hoitoa. Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Liisa Kokkosen mukaan hoito on oireiden mukaista.

Kuva: Mika Kanerva

Lahdessa Kaarlaakson uuden asuinalueen kyyongelma ei ole näkynyt Päijät-Hämeen keskussairaalassa hoidettujen kyynpuremien määrissä.

Yle Lahti uutisoi maanantaina, että Kaarlaaksossa majailevat kyyt ovat purreet monia alueen lapsia. Vanhemmat ovat vieneet lapsia hoidettavaksi päivystykseen ja ovat kokeneet hoidon vaihtelevaksi.

Vakavat allergiset reaktiot ovat yleisempiä muissa tilanteissa kuin käärmeen puremissa

Liisa Kokkonen

Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystyksen ja tarkkailun ylilääkäri Liisa Kokkonen ei allekirjoita väitteitä hoidon kirjavuudesta.

- Joskus voi olla, että on epäilty kyyn puremaa, mutta se voi olla vain epäilyn asteella. Hoito menee lapsen koon, puremakohdan ja potilaan oireiden mukaan.

Tarkkailu yleensä riittää

Sairaalassa käärmeen puremaa hoidetaan yleensä antamalla ensiksi potilaalle hydrokortisonia oireiden lievittämiseksi.

Jos purema ei ole pään tai ylävartalon alueella tai potilaalla ei ole vakavia oireita, riittää, että potilasta tarkkaillaan jonkin aikaa. Lapsia pidetään tarkkailussa aikuisia pidempään.

Liisa Kokkosen mukaan lääkärin pakeille on syytä lähteä aina, kun epäillään kyyn purreen lasta. Vakavat seuraukset ovat harvinaisia, Kokkonen kertoo.

- Vakavat allergiset reaktiot ovat yleisempiä muissa tilanteissa kuin käärmeen puremissa, hän sanoo.