1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maatalouden tutkimuskeskuksella pitkä perinteet Hauholla

Hauholla toimiva K-maatalouden koetila on tutkinut viljelyä jo viisikymmentä vuotta. Koetilalla tutkitaan uusien lajikkeiden soveltumista suomalaisille pelloille. Hauholla tutkitaan myös kuinka erilaisia lajikkeita voitaisiin viljellä tehokkaimmin Suomen oloissa.

Laajimmillaan tutkimustoiminta Hauholla oli 1970- ja 80-luvuilla. Silloin Hauholla Hahkialan kartanon tiluksilla tutkittiin vihannesten ja puutarhakasvien lisäksi myös työkoneita kehittyvän maatalouden tarpeisiin.

Tilakokojen kasvaessa ja viljelyn keskittyessä myös koetoiminta Hauholla on muuttunut. Aiemmin tutkimuksissa tarpeelliset kasvihuoneet seisovat koetilalla tyhjillään, koska nyt toiminta keskitytty lannoitus- ja viljelyteknisten kokeiden lisäksi erilaisiin kasvinsuojeluaineisiin sekä uusiin vilja- ja ruohokasvilajikkeisiin.

- Me haetaan täällä nimenomaan satoisia ja viljelyvarmoja lajikkeita elikä että ne pärjäävät näissä olosuhteissa. Myös laatu on mukana tutkimuksissa - minkälaista laatua rehutuotanto vaatii ja minkälaista tuotantoa elintarviketeollisuus vaatii, kuvailee K-siemenkeskuksen toiminnanjohtaja Jouko Pakarinen.

- Meillä on yhteistyötä viljelijöiden, elintarviketeollisuuden ja viljan ostajien kanssa, Pakarinen kertoo. Me haemme tavoitteemme yhteistyökumppaneilta, jotka kertovat kuinka meidän on kehitettävä näitä lajikkeita ja viljelyohjelmia, jotta laatu on mahdollismman hyvä ja tyydyttää heidän tarpeensa.

Heikommat peltolohkot tuottavammiksi

Uusien lajikkeiden soveltuvuuden testaamisen lisäksi Hauholla kirjoitetaan viljelyohjelmia hyvän sadon varmistamiseksi. Viljelyohjelmilla tarjotaan kokonaista apupakettia viljelijöille aina siemenistä, lannoitteisiin ja kasvinsuojeluaineisiin.

- Kasvinsuojeluaineissa etsimme ratkaisuja, joilla voi taata sen, että oikeaan aikaan käytettynä aineet ovat turvallisia niin ympäristölle kuin sadon käyttäjällekin. Tällä takaamme sitten sen, ettei sadossa ole torjunta-ainejäämiä eikä satoon jää hometoksiineja, kertoo viljelyohjelmien tuotepäällikkö Juho Urkko Keskosta.

K-siemenkeskuksen toiminnanjohtaja Jouko Pakarinen pohtii, että viljelyä voisi tehostaa nykyisestä.

- Kyllä varmasti osa viljelijöistä tuottaa jo erittäin hyviä satomääriä ja heillä on pellot tietenkin hyvässä kasvukunnossa. Tietysti keskisatoa voidaan Suomessa nostaa varmaan jatkossakin tehostamalla heikompien peltolohkojen viljelyä ja parantamalla niiden kasvukuntoa. Näin voidaan mielestäni nostaa viljelyn keskitasoa, Pakarinen sanoo.