1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

24 tunnin teatteri rantautuu Suomeen

36 teatterin ammattilaista synnyttää Porissa vuorokauden aikana 6 pienoisnäytelmää. Sen myötä Suomeen rantautuu ensi kertaa New Yorkissa muotoutunut ja ison suosion saanut The 24 Hour Plays -formaatti.

Kuva: Nadi Hammouda

Lainsuojattomat-teatterifestivaali järjestetään syyskuun alkupuolella nyt jo 14.kerran  Luvassa on monipuolista tarjontaa.

Festivaali tuo Poriin Suomen eturivin teatterintekijöitä, uudistuneet festivaaliklubit, vankilateatteritoimintaa sekä uuden kansainvälisen formaatin, The 24 Hour Plays, joka on Poriin tullesaan saanut nimekseen "24 Pori"

Näytelmäkonseptia on tuotettu New Yorkin lisäksi muun muassa Lontoossa, Dublinissa, Chicagossa ja Kreikassa.

Vuorokauden aikana kuusi käsikirjoittaja, kuusi ohjaajaa ja 24 näyttellljää synnyttävät tyhjästä kuusi pienoisnäytelmää, jotka esitetään yleisölle ennen kuin vuorokausi aloituksesta tulee täyteen.

Uusi teatterimuoto houkuttelee huippunimiä

Formaatin tuloksena on muotoutunut hyvinkin erityyppisiä toteutuksia draamasta musiikkinäytelmiin. Teatterifestivaalin toinen tuottajista Angelika Meusel kuuli itse ensi kerran 24 tunnin teatterista Dublinissa käydessään.

Ketään ei tarvinnut kahta kertaa pyytää.

Lainsuojattomat-tuottaja Angelika Meusel

- Siellä Abbey teatterin näyttelijät kertoivat innoissaan uudesta formaatista.

- Kaikki nyt tähän ensimmäiseen koitokseen Suomessa osallistuvat tekijät lähtivät innoissaan mukaan. Ketään ei tarvinnut kahta kertaa pyytää, sanoo Meusel.

Porissa Suomen ensi-illassa näyttelijöinä ovat monet eturivin nimet kuten Mari Rantasila, Krista Kosonen, Minna Kivelä, Joonas Saartamo ja Olavi Uusivirta, Matti Onnismaa ja niin edelleen.

Näytelmät nähdään heti Lainasuojattomat-teatterifestivaalin avajaispäivänä 4.9.