Uusi Kerttulin lukio panostaa moderniin tekniikkaan

Vuonna 1912 rakennettua koulurakennusta on entisöity yhteistyössä Museoviraston kanssa. Uudella tekniikalla pyritään muun muassa helpottamaan huippu-urheilijoiden etäopiskelua harjoitusleirien ja kilpailumatkojen aikana.

lukio
Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine seisoo portaikossa.
Kalle Mäkelä / Yle

Uusi lukuvuosi tuo muutoksia Turun lukioverkkoon.

Turun Klassikon lukio ja Juhana Herttuan lukio ovat yhdistyneet Turun Klassilliseksi lukioksi. Uusi lukio toimii Klassikon lukion vanhoissa tiloissa Eskelinkadulla.

Turun kaupungilta kerrotaan, että Juhana Herttuan ilmaisulukion toiminta jatkuu myös Turun Klassillisessa lukiossa.

Vuosi sitten yhdistyneet Aurajoen urheilulukio ja Kupittaan ICT-lukio muodostavat jatkossa Kerttulin yleislukion kanssa Kerttulin lukion. Kerttulin lukio aloittaa uusissa remontoiduissa tiloissa Kaarinankadulla.

Kaupungin mukaan erityislukioiden määrä ei yhdistymisistä huolimatta Turussa vähene.

Urheilukentät ja korkeakoulut kivenheiton päässä

Uudessa Kerttulin lukiossa aloittaa 550 opiskelijaa. Valtaosa opiskelijoista siirtyy Kerttuliin Aurajoen ja Kupittaan lukioista.

- Turkulaisissa lukioissa tämä on keskikokoa. Turussa on kaksi suurempaa lukiota, ja me olemme kolmanneksi suurin, sanoo Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine.

Laineella on selvä näkemys siitä, miksi Aurajoen urheilulukio ja Kupittaan ICT-lukio haluttiin saman katon alle Kerttulin lukioon.

- Lukiomme sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien päässä. Kupittaan urheilualue on aivan tuossa vieressä. Lähistölle on todennäköisesti tulossa myös palloiluhalli.

- Rakennuksemme sijaitsee myös lähellä korkeakouluja. ICT-lukio on tehnyt läheistä yhteistyötä korkeakoulujen kanssa jo vuosia, Laine summaa.

Uusi tekniikka helpottaa urheilijoiden opiskelemista

Laine kertoo, että uuden lukion tiloihin on panostettu merkittävästi. Entisen Kerttulin ala-asteen rakennusta on entisöity yhteistyössä Museoviraston kanssa niin, että tiloihin voidaan tuoda myös uutta tekniikkaa.

Kaikille on löytynyt paikka, jotka ovat tänne halunneet. Ketään ei ole tarvinnut pakolla siirtää mihinkään.

Tapio Laine

- Meillä on kosketustaulut jokaisessa luokassa. Opettajilla on sähköisesti säädettävät pöydät. Lisäksi meillä on uudenlaiset laboratoriotilat, joissa tarvittavat sähkö, vesi, kaasu ja viemäröinti tulevat pöydän yläpuolelta ikään kuin lentokoneen siivistä, Laine sanoo.

Uusi tekniikka mahdollistaa myös oppituntien tallentamisen niin, että opiskelijat voivat myöhemmin kerrata jo opittua.

- Tässä on lähdetty siitä ajatuksesta, että meillä opiskelevat huippu-urheilijat joutuvat olemaan välillä viikkoja leireillä tai kilpailumatkoilla.

- Nyt he voivat matkoillaan seurata oppituntitallenteita, jotta kouluun palatessaan he olisivat samalla viivalla muiden kanssa, Laine toteaa.

Ruuhkat alueella arkipäivää

Kerttulin lukion nurkilla on arkisin vilkasta. Lukion naapurissa toimii päiväkoti ja ammattikorkeakoulu. Lisäksi alueen kapeilla kaduilla on menossa kunnostustöitä. Rehtori Laine toivoo, että opiskelijoiden vanhemmat eivät kuljettaisi lapsiaan aivan koulun portille asti.

Nyt urheilijat voivat matkoillaan seurata oppituntitallenteita, jotta kouluun palatessaan he olisivat samalla viivalla muiden kanssa.

Tapio Laine

- Siinä saattaa pientä ruuhkaa ollakin. Ihan jokaista ei tarvitse lukiolle asti kuljettaa, vaan vaikkapa tuohon viereiselle Vähä Hämeenkadulle. Opiskelijat voisivat pysäköidä omat autonsa vaikka Kupittaan stadionin parkkipaikalle, Laine opastaa.

Eri lukioiden siirtyminen yhden katon alle ei Laineen mukaan uhkaa henkilökunnan työpaikkoja.

- Kaikille on löytynyt paikka, jotka ovat tänne halunneet. Ketään ei ole tarvinnut pakolla siirtää mihinkään. Uskon, että kaikki ovat tyytyväisiä, kun he pääsevät tänne erittäin hienosti kunnostettuun uusvanhaan rakennukseen.