EU:n itärajan ministerit Lappeenrantaan

Suomen ja Puolan sisäministerit kutsuivat kollegat syystapaamiseen. Itärajan valtioiden halutaan saavan äänensä paremmin kuuluviin rajoihin liittyvissä asioissa.

Euroopan unioni
Rajanylityksissä odotetaan ennätyksiä viikonloppuna.
YLE Etelä-Karjala

EU:n itärajan sisäministerit kokoontuvat Lappeenrantaan 12.-13.9.. Suomen ja Puolan sisäministerit ovat kutsuneet Norjan, Viron, Latvian, Liettuan ja Slovakian kollegat epäviralliseen tapaamiseen.

Kokouksen tarkoituksena on vahvistaa ja linjata Schengen-valtioiden yhteistyötä ja nostaa esiin maarajojen merkitystä EU:n sisäiselle turvallisuudelle.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan EU:n itäisiltä rajavaltioilta puuttuu yhteinen ääni unionin sisäasioissa, minkä takia maat jäävät helposti eteläisten jäsenmaiden varjoon esimerkiksi rajavalvonnan rahoituksesta keskusteltaessa.

Räsäsen mukaan asialistalle nousevat mm. itäliikkuvuuden kasvuun liittyvät toimet eri maissa ja operatiivisten lainvalvontaviranomaisten yhteistyön tiivistäminen.

Tapaamiseen on kutsuttu ministereiden lisäksi osanottajamaiden virkamiehiä, Europolin ja unionin rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtajat sekä sisäministeriön ja sisäasiainhallinnon johtoa. Tapaamiseen odotetaan noin 20 vierasta.