1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Koreassa vangitun yhdysvaltalaisen vointi hyvä

Ruotsin edustaja on käynyt sairaalahoitoon joutuneen Pae Jun-hon luona. Mies tuomittiin toukokuussa vankileirille valtionvastaisesta toiminnasta.

Ulkomaat

Ruotsin mukaan Pohjois-Koreassa vankileirille tuomittu ja sairaalahoitoon siirretty yhdysvaltalaismies voi hyvin olosuhteet huomioiden. Ruotsi vahvisti maanantaina, että diplomaatti Ruotsin Pohjois-Korean-edustustosta on vieraillut miehen luona sairaalassa perjantaina.

- Hän voi olosuhteet huomioon ottaen hyvin, tosin hän koki tilanteen vaikeaksi, Ruotsin ulkoministeriön tiedottaja Charlotta Ozaki Macias kertoo.

Ruotsin lähetystön henkilökunta aikoo vierailla Pae Jun-hon, yhdysvaltalaisittain Kenneth Baen, luona jatkossakin hänen terveydentilansa tarkkailemiseksi. Miehen sisaren mukaan hän on kärsinyt sydänongelmista, hänellä on diabetes sekä selkävaivoja.

Pae tuomittiin toukokuussa 15 vuodeksi työleirille. Pohjoiskorealainen oikeus totesi hänet syylliseksi valtionvastaiseen toimintaan. Viikonloppuna kerrottiin, että yhdysvaltalaisen terveys on heikentynyt ja hänet on siirretty työleiriltä sairaalaan.

Pae on syntynyt Etelä-Koreassa. Hän muutti perheineen Yhdysvaltoihin 1980-luvulla. Hän perusti Kiinassa matkailuyrityksen, joka on järjestänyt matkoja Pohjois-Korean pohjoisosiin.

Yhdysvalloilla ei ole Pohjois-Korean kanssa diplomaattisia suhteita. Ruotsin lähetystö tarjoaa konsulipalveluita Yhdysvalloille.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi