Hyppää sisältöön

Nuorten laiton nettilataaminen puolittui

Myös suhtautuminen piratismiin on muuttunut kielteisemmäksi.

Tänään tiistaina julkaistavan Tekijänoikeusbarometrin mukaan laiton nettilataaminen on vähentynyt radikaalisti 15-24-vuotiaiden keskuudessa.

Kun vuonna 2009 laitonta nettilataamista ilmoitti harrastavansa 61 prosenttia ikäryhmästä, on tuore luku 33 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi luovia aloja edustavan Lyhdyn Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Myös suhtautuminen verkkopiratismiin on muuttunut kielteisemmäksi. Neljä vuotta sitten piratismin hyväksyi 42 prosenttia nuorista - nyt enää 23%.

Lyhdyn projektijohtajan Lauri Kairan mukaan nuoret ovat oppineet, että piratismi on talousrikollisuutta, eikä sitä tule tukea.

Piratismi muuttaa muotoaan

Lainkuuliaisuuden lisäksi ilmiötä selittää myös siirtyminen toisenlaisiin laittomiin palveluihin. Kaikista vastanneista 25 prosenttia ja nuorista peräti yli puolet ilmoitti vuoden aikana käyttäneensä laittomia streaming-palveluita.

Niissä pelejä, musiikkia tai elokuvia ei tarvitse ladata omalle koneelle, vaan niitä voi käyttää suoraan nettisivujen kautta.

Näiden sivujen käyttö on lisääntynyt viime vuodesta merkittävästi. Kairan mielestä etenkin ulkomaiset laittomat sivustot ovat merkittävä ongelma tekijänoikeuksien kannalta. Suomalaisia elokuvia levitetään laittomasti esimerkiksi Turkista käsin.

- Tarvitsemme tuomioistuimille oikeuksia, että he voivat määrätä teleoperaattorit asettemaan eston tällaiselle ulkomaiselle piraattipalvelulle.

Tällä hetkellä pääsy kotimaiselle piraattisivulle voidaan estää, ulkomaiseen lain koura ei usein ulotu.

Tekijänoikeusbarometrin mukaan suuri enemmistö suomalaisista (69%) kannattaa lain muuttamista niin, että myös pääsy ulkomaisille sivuille voitaisiin estää.

Fyysinen piratismi lähes olematonta

Selvä syy laittomien latausten vähenemiseen on myös laillisten palveluiden, kuten Spotifyn läpimurto: kun musiikki kulkee kännykässä mukana taskussa, houkutus ladata sitä kotikoneelle laittomasti vähenee oleellisesti.

Teknologian kehittymisestä kertoo myös se, että fyysisiä piraattilevyjä, -elokuvia tai -pelejä kertoo hankkineensa vain pari prosenttia suomalaisista.