1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sosiaalinen media lisää tiedotuspaineita poliisille

Poliisi tiedottaa etsintäoperaatioista vain silloin kun tilanne koetaan vaaralliseksi kansalaisille. Viime viikon keskiviikkona ja perjantaina poliisioperaationa suoritetut etsinnät aiheuttivat Rovaniemellä muun muassa sosiaalisessa mediassa ihmettelyä sekä pelkoa, koska ihmiset eivät tienneet, kuinka vaaralllisesta tilanteesta oli kyse.

Kuva: Lapin poliisilaitos/Facebook

Viime viikon keskiviikkona suuri joukko poliiseja sekä helikopteri etsivät pidätystilanteessa karannutta huumeliigan jäsentä omakotialueella Ounasrinteellä. Lisäksi perjantaina etsittiin Ounasvaaran alueella helikopterin avulla metsässä harhaillutta miestä.

Rovaniemeläinen Annu Määttä ihmetteli pelonsekaisin tuntein oman kodin tuntumassa tapahtunutta operaatiota myöhään perjantaina.

- Olin yksin lasten kans kotona ja oli jo keskiyö kun helikopteri valonheittimen kans ilmiselvästi etsi jotain ja poliisimaija ajoi etupihalta ja takapihalta. Kun ei tiennyt mitään niin kyllähän siinä oli paljon kysymysmerkkejä.

Tietoa haettiin Facebookista

Tilanne koettiin uhkaavana koska vasta pari päivää aikaisemmin Rovaniemellä oli etsitty karannutta huumeliigan jäsentä. Myös Annu Määttä etsi tilanteesta tietoa sosiaalisen median kautta.

- Itekki aktoivoiduin silloin illalla Facebookissa. Kavereitten kanssa siellä keskusteltiin ja myös tässä kadulla naapureitten kesken, että mitähän täällä nyt oikein tapahtuu. Suusta suuhun se tieto kulkee, mutta se tieto ei yleensä välttämättä pidä paikkaansa sitten.

Viikolla tehty huumeliigan pidätyksestä ei voitu etukäteen tiedottaa koska operaatio oli salainen ja suunniteltu. Myöskään tilannetta ei pidetty vaarallisena asukkaille. Perjantain etsintöjen osalta Lapin poliisilaitoksen rikosylikomisario Jukka Haataja myöntää tiedottamisen hankaluuden kun nopeasti joudutaan aloittamaan etsinnät.

- Tässä tapauksessa oli kans kysymys sellaisesta tapauksesta, että poliisilla ei ollut aihetta epäillä, että olisi ollut kysymys vaarallisesta henkilöstä. Jokainen tapaus on tietenkin erikseen pohdittava ja tässä tapauksessa oli tärkeätä vain käynnistää etsintäkoneisto mahdollisimman nopeasti että saatais tämä henkilö sieltä metsästä etsittyä pois.

Vain vaaratilanteesta tiedote

Jukka Haatajan mukaan poliisilla on tarkat ohjeet eri tilanteisiin. Mikäli ei ole kyse vaaratilanteesta ajantasaista tietoa ei ole yleensä saatavissa mistään. Tiedotteet tapahtuneesta lähetetään jälkikäteen.

-Jos esimerkiksi on vaarallinen henkilö aseen kanssa liikkeellä asutulla alueella niin tästä kyllä vaaratiedote lähetetään eteenpäin. Varmasti näissä tiedotusasioissa on poliisilla parannettavaa, se meidän täytyy myöntää ja usein se tiedottaminen kiiretilanteissa voi olla vähän myöhässä. Usein sosiaalinen media on askeleen verran poliisia edellä ja se antaa tiedottamisen nopeuden suhteen poliisille paineita.

Vaaratiedotteet luetaan kaikilla Suomessa kuuluvilla radiokanavilla välittömästä sen saavuttua. Televisiossa vaaratiedote näkyy teksti-ilmoituksena ruudulla. Vaikka poliisilaitoksilla on sosiaalisessa mediassa omat sivunsa, niitä ei tiedottamiseen kuitenkaan vielä käytetä.

- Tämä tiedottaminen on tulevaisuudessa varmasti esillä ja tullaan miettimään erilaisia vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä käytössä ovat vain normaalit viralliset tiedottamiskanavat, vahvistaa rikosylikomisario Jukka Haataja.