Pekka Sauri: Pyöräteiden rahoituskohu on urbaani myytti

Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Pekka Saurin mukaan kohu pyöräteihin varattujen rahojen käytöstä muuhun rakentamiseen perustuu ehkä väärinkäsitykseen. Sauri antoi eilen kaupunginhallitukselle asiasta selonteon, jota kaupunginhallituksen jäsenet ovat häneltä edellyttäneet.

Kuva: Yle

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan kaikki Helsingin pyöräteiden rahoitukseen liittyvät hankkeet ovat olleet pyörätiehankkeita.

Sauri antoi asiasta nousseen kohun takia eilen kaupunginhallitukselle selonteon. Selonteon mukaan rahat on käytetty siihen mihin ne päätösten mukaan on pitänytkin käyttää eikä mihinkään muuhun.

Sauri arvelee, että joku on ehkä käsittänyt asian väärin.

Eriyttäminen on hankalaa

- Niitä pyöräteitä ei voi tehdä ilman, että katuun tai lähirakenteisiinkin pitää tehdä muutoksia. Nämä kaikki pyöräteihin budjetoidut rahat on käytetty näihin muutoshankkeisiin, joita pyörätien rakentaminen on vaatinut eikä mihinkään muuhun.

Kaupunginhallituksessa pohdittiin sitä, pitäisikö päätöksissä ja budjetoinnissa näkyä paremmin se, mitkä rahat menevät itse pyörätiehen ja mitkä muihin töihin.

- Todettiin, että sitä voitaisiin selkiinnyttää, mutta kun kyse on ikään kuin yhdestä urakasta, se ei ole ihan yksinkertaista, Sauri selittää.

Urbaani myytti putosi

Saurin mukaan kyseessä on pienoinen urbaaninen myytti. "Ilkeät virkamiehet käyttävät pyörätierahoja muuhun kuin on tarkoitettu."

- Ehkä tämä myytti tuli nyt pudotettua. Mitään väärinkäyttöä näillä rahoilla ei ole ollut.

Apulaiskaupunginjohtajan mielestä taustalla ei ole poliitikkojen ja teknisten virastojen - rakennusviraston ja kaupunkisuunnitteluviraston - välille kehkeytymässä oleva luottamuspulakaan, josta julkisuudessa on esitetty epäilyjä.

Kyse ei ole luottamuspulasta

- Molempia virastoja ohjaavat poliitikot, siis kaupunginvaltuuston nimittämät lautakunnat, kaupunkisuunnittelulautakunta ja yleisten töiden lautakunta, jotka päättävät näistä kaikista hankkeista, Sauri pohtii.

Hän arvelee, että taustalla voivat vaikuttaa keskusteluissa kenties olleet epäselvyydet virastojen välillä tai virastojen ja poliitikkojen välillä. Sauri toivoo, että hänen selontekonsa kirkastaa mahdollisia kommunikaatiokatkoksia.

- Lupasin kaupunginhallitukselle katsoa, olisiko mahdollista jakaa pyörätiehankkeissa tarkemmin kustannuksia itse pyörätien ja oheistöiden välillä.