1. yle.fi
  2. Uutiset

Sieniä poimimalla voi tienata satoja euroja päivässä

Suomen metsistä poimitaan vuosittain sieniä vain 1-2 prosenttia siitä määrästä, kuinka paljon sieniä olisi poimittavissa. Marttaliiton Arja Hopsu-Neuvonen kannustaakin ihmisiä sienestämään, sillä niissä piilee valtava kaupallinen mahdollisuus.

Kotimaan uutiset
Sieniä korissa.
Suomalainen sienestää lähinnä kotitarpeiksi. Uusi opa kuitenkin kannustaa harkitsemaan myös sienten kaupallista hyödyntämistä. Mitä sienten myynti vaatii ja missä ovat parhaat sienimarkkinat? Vieraana oli Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

- Sienestäminen on tämän syksyn trendi, vakuuttaa Aamu-tv:ssä vieraillut Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Hopsu-Neuvosen mukaan on melkein häpeä, ellei kerran tänä syksynä käy poimimassa sieniä. Lisäksi sienissä piilee valtava kaupallinen potentiaali. Vain 1-2 prosenttia Suomen metsien sienistä poimitaan vuosittain.

- Ihmiset haluavat syödä sieniä, koska lähiruokaa arvostetaan. Myös ulkomailla arvostetaan suomalaisia sieniä, ja niitä halutaan ostaa, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Hänen mukaansa sienten vientiä ja pienyrittäjyyttä kannattaisi kehittää, sillä potentiaalia olisi paljon.

Kuka tahansa voi poimia ja myydä sieniä

Hopsu-Neuvosen mukaan periaatteessa kaikki voivat mennä metsään ja kerätä sieniä myydäkseen niitä.

- Nykyään tosin monet ostajat toivovat, että poimija olisi suorittanut poimijakoulutuksen, jotta sienet ovat juuri oikeanlaisia, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Sieniä voi kaupata suoraan kauppoihin ja ravintoloihin, mutta tukkuostajat myös tiedottavat haluavansa ostaa sieniä.

- Kannattaa kartoittaa ostaja jo etukäteen ennen kuin poimii koreittain sieniä, neuvoo Hopsu-Neuvonen.

Hänen mukaansa sieniä poimimalla voi tienata paljon rahaa.

- Hyvinä syksyinä voi saada merkittävän tulon. Jotkut ovat kertoneet, että jopa satoja euroja päivässä. Se vaatii kyllä hyvän sadon lisäksi taitoa ja tietoa poimimisesta ja alueista.

Rouskukansasta kuoriutui tattikansa

Tänäkin syksynä tatit ovat valtaamassa sienestäjien koreja.

- Vuonna 2000 tapahtui vallankumous, kun herkkutatti meni haaparouskun ohi kauppasienenä. Rouskukansa kääntyi tattikansaksi, nauraa Hopsu-Neuvonen.

Tänä syksynä sienisadosta voi tulla vielä hyvä. Aluksi satonäkymät olivat huonot kuivan kesän vuoksi.

- Nyt alkaneet sateet lupaavat hyvää. Olemme aikataulusta noin 3-4 viikkoa jäljessä, mutta aivan kohtalainen sato voi olla vielä tulossa, lupailee Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo.

Lue seuraavaksi