Kankaan koulun adressin nimilista viisinkertaistui

Lakkautusuhan alla olevan koulun säilyttämistä vaatii 3 332 kouvolalaista. Adressi jätetään Kouvolan kaupungin kirjaamoon keskiviikkona, jotta asia saataisiin virallisesti lasten ja nuorten lautakunnan käsittelyyn. Lautakunnan odotetaan käsittelevän asiaa syyskuun kokouksessaan.

Kotimaa
Opettaja ja oppilaita luokkahuoneessa.
Juha Korhonen / Yle

Alkukesästä Kankaan koulun puolesta jätetty vetoomus keräsi yli 600 allekirjoitusta. Määrä on varsin kunnioitettava, mutta jäi silti kauas määrästä, joka vaaditaan, että asia tulisi kaupungin päättävien elinten käsittelyyn. Raja on 1500 allekirjoitusta.

Juhannuksen alla lasten ja nuorten lautakunta sai vetoomuksen kokoukseensa. Asia merkittiin kokouspöytäkirjaan tiedoksi ja sen vetoomuksen tie katkesi siihen. Kankaan koulun puolestapuhujat eivät kuitenkaan jääneet tuijottelemaan kengänkärkiään vaan uusi vetoomus laitettiin työn alle. Ja se kannatti. Allekirjoittajien määrä nousi kesän aikana yli 3 000 nimeen.

- Yksi vetoomuksen allekirjoittajista kertoi koulussa olevan suvustaan jo kolmannen sukupolven, kertoo Leila Lehtola, yksi vetoomuksen puuhanaisista.

Vetoomus jätetään tänään keskiviikkona kaupungin kirjaamoon, jotta se päätyisi varmasti poliittisten päättäjien käsittelyyn. Nokkimisjärjestyksen mukaisesti asiaa ruotii ensimmä'isenä lasten ja nuorten lautakunta, jonka näpeissä kouöluasiat Kouvolan kaupungissa ovat. Jos vetoomus saa suopean vastaanoton, se voi päätyä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn.

- Lautakunta ottaa asian käsittelyyn varmasti, mikäli vetoomuksesta löytyy vaadittavat 1500 paikkakuntalaisen ihmisen nimeä, lupaa lasten ja nuorten lautakunnan puiheenjohtaja Päivi Kossila (sd.).

Poliittiset päättäjät ovat valmiina käsittelyyn

Yli 3 000 nimen mittainen lista siis päätynee melko suurella todennäköisyydellä käsittelyyn. Lasten ja nuorten lautakunta ottanee asian listaoilleen syyskuun kokouksessa. Asian käsittelyyn on jo varauduttu ja lautakunta aikoo jalkautua tutustumaan muun muassa Kankaan kouluun ja rakenteilla olevaan Mansikka-ahon kouluun saadakseen selvän kuvan tilojen riittävyydestä ja kunnosta.

- Päätös koulujen tulevaisuudesta on niin iso, että sen tueksi pitää olla tarkat suunnitelmat, muistuttaa Kossila.

Poliittinen koneisto on koulukysymyksen edessä muutoinkin varpaillaan. Esimerkiksi Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.) kannattaa Kankaan koulun kohtalon uudelleen puntarointia poliittisesti. Hän kertoo pyytäneensä kaupungilta selvitystä siitä, mihin koululaiset sijoitetaan, mikäli Kankaan koulu laitetaan kiinni. Selvitystä ei Larikan mukaan voitu tehdä.

- Jos suljettavaksi aiotun koulun oppilaille ei voida osoittaa paikkoja muualta, on lakkauttamispäätös pyörrettävä. On pöyristyttävää, jos koululaisille ei voida osoittaa paikkoja, Larikka ärähtää.

Kankaan koulun puolustajat laativatkin selvän oloisia lukemia pöytään. Kankaan koulun oppilasmäärän uskotaan nousevan 260 oppilaaseen. Keskusta-alueen asukasmäärän ja lapsiperheiden määrän uskotaan kasvavan, eikä rakenteilla oleva Mansikka-ahon koulun 600 oppilaspaikkaa tule "kankaalaisten" mukaan riittämään. Varsinkaan kun kouluun tulee paikat noin sadalle erityisoppilaalle.

- Kankaan koulun lakkauttamispäätös on tehty aivan eri lähtökohdista, kuin mitä todellisuus tänä päivänä on, korostaa Kankaan koulun puolestapuhuja Leila Lehtola.