Hyppää sisältöön

Kauhavan Lentosotakoulun Perinneyhdistys perää valtiolta perinnemyönteisyyttä

Perinneyhdistyksen kauhuskenaario on se, että rahapulainen valtio pilkkoo lakkautettavan Kauhavan Lentosotakoulun alueen useille yksityisille ostajille. Yhdistyksen mielestä tulevan käytön pitäisi tukea Lentosotakoulun alueen suojelua kokonaisuutena.

Kuva: Pasi Takkunen YLE

Lentosotakoulun Perinneyhdistyksen puheenjohtajan Olli Niemisen mukaan yhdistys ja Kauhavan kaupunki ovat yksimielisiä siitä, että Kauhavalle on jäätävä näkyvä maamerkki Lentosotakoulun 85-vuotisesta historiasta.

- Komppanianmäen ympäristö on osa Suomen Ilmavoimien ja Puolustusvoimien historiaa. Tuntuu oudolta, jos taloudellisista syistä alue pilkotaan. Uskon Museovirastonkin suhtautuvan asiaan vakavasti, että aluetta pitäisi suojella kokonaisuutena, Nieminen sanoo.

Upseerikerhon rakennus yhdistyksen tähtäimessä

Viime vuoden marraskuussa perustetun yhdistyksen päätavoitteena on saada Lentosotakoulun alueelta perinnetalo monitoimitilaksi. Yleisölle avoimen historianäyttelyn ohella talo voisi olla erinäisten kokouksien, kurssien, konserttien ja juhlien pitopaikka.

Mieluisin ratkaisu olisi saada valtiolta Lentosotakoulun niin sanottu linnarakennus käyttöön perinnetaloksi. Nieminen ei kuitenkaan pidä tätä realistisena vaihtoehtona johtuen muun muassa yhdistyksen vähävaraisuudesta. Katse onkin kääntynyt varuskunta-alueen aitojen ulkopuolella sijaitsevaan upseerikerhon rakennukseen.

- Se sopisi meille hyvin. Ympäröivälle tontille voitaisiin sijoittaa lentokonepatsaat ja vitriineitä. Siitä tulisi Lentosotakoulun kunniakkaita perinteitä vaaliva matkailupaikka, Nieminen kuvailee.

Valtio ei ainakaan toistaiseksi ole ollut innokas irrottamaan upseerikerhoa tontteineen erilleen kaupan olevasta kokonaisuudesta.

Perinneväen mukaan vaarana on, että yksityisen bisnestoimijan käsissä Lentosotakoulun kiinteistöjen hinnoittelu saattaa kiivetä kohtuuttomaksi, jolloin Kauhavan kaupunki todennäköisesti joutuisi omalta osaltaan vetäytymään perinnetalohankkeesta.

Toiveissa lentokenttämyönteinen omistaja

Olli Nieminen kuului niin sanottuihin "kentän kersoihin", jotka viettivät lapsuutensa pieneksi taajamaksi suunnitellun Ilmasotakoulun alueella. Niemisen muistin mukaan alueella asui parhaimmillaan liki sata lasta. Perheiden viihtyvyyttä edesauttoi muun muassa oma elokuvateatteri.

Perinneyhdistykseen on alle vuodessa liittynyt jo runsaat 230 jäsentä ympäri Suomea. Rakennusten ohella huolenaiheena on myös varsinaisen lentokentän tuleva kohtalo.

- Kentälle voi löytyäkin sellainen ostaja, että sitä käytettäisiin jatkossakin lentotoimintaan eikä mihinkään muuhun. Pahin visio on että koko kenttä kääritään rullalle, Nieminen kavahtaa.