Metsästäjä: Noutaja tulee, oletko valmis?

Vesilintujen metsästystä helpottava noutajapörssi ei ole lähtenyt nousukiitoon. Parhaiten palvelu on otettu vastaan eteläisessä ja keskisessä Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä tuntemattomampi palvelu on.

Kotimaa
Labradorinnoutaja Aada ui lintu hampaissaan.
Nina Keski-Korpela / Yle

Suomen Noutajakoirajärjestön puheenjohtaja Petri Paavola arvelee, että suurin syy siihen miksi koiran omistajat eivät ole ilmoittautuneet verkossa toimivaan Noutajapörssiin (siirryt toiseen palveluun), on uskalluksen puute. Monet noutajakoiran omistajat metsästävät myös itse.

- Sitä ei ymmärretä, kuinka tärkeä noutava koira metsästyksessä on. Luontoon jää luvattoman paljon riistaa, kun ei ole koiraa hakemassa. Jokainen metsästäjä tietää, miten mahdotonta on löytää saalis tiheästä rantaheinikosta. Koiralle tehtävä on helppo, Paavola sanoo.

Nyt toista kesää toimivalla palvelulla pyritään helpottamaan yhteydentottoa koirattomien metsästäjien ja koiran omistajien välillä. Toistaiseksi palveluun on ilmottautunut kymmenkunta koiraa.

Noutaja on tehtäväänsä jalostettu

Noutaja on jalostettu nimensä mukaan noutamista varten. Noutajaa voidaan käyttää lintumetsällä myös ylösajavana. Koirakolle paras kiitos on heiluva häntä.

- Monet ajattelevat, että koira ja ohjaaja vievät lintuja. Tämähän ei ole tarkotus. Noutajien omistajille riittää palkaksi se, että koira saa työskennellä siinä tehtävässä mitä varten se on jalostettu, Paavola lupaa.

Sitä ei ymmärretä, kuinka tärkeä noutava koira metsästyksessä on

Petri Paavola

Vaikka Noutajapörssiin ei ole ilmoittautunut toistaiseksi yhtään koiraa Pohjois-Suomesta, metsästyskaveriksi tarjoutuvat lupaavat liikkuvuutta. "Auto liikkuu melkein minne vaan", kirjoitetaan useammassakin ilmoituksessa. Suomen Noutajakoirajärjestön puheenjohtaja Petri Paavola rohkaisee kainuulaisiakin ottamaan suoraan yhteyttä Kainuun Noutajat -yhdistykseen.

- Kaikki koirat eivät ole nettipalvelussa. Kainuun noutajista löytyy varmasti metsäkavereita.