Painava kaasujalka löytyy monen vaarallisen koulureitin taustalta

Arki kouluissa on alkanut ja asettumassa uomiinsa. Liikenteessä koululaiset pitää kuitenkin ottaa huomioon koko lukuvuoden ajan. Tällä viikolla suurennuslasin alla ovat erityisesti ajonopeudet, kun Euroopan-laajuinen liikennevalvontatempaus käynnistyy.

liikenne
Koululaisia pyöräilemässä kapealla kadulla.
Ville Välimäki / Yle

Ennen koulujen alkua Yle kysyi nettisivuillaan kouluteiden vaaranpaikoista. Yle Hämeen sivuilla oli puolestaan mahdollisuus tehdä selkoa kantahämäläisittäin hankalista kouluteistä. Ilmoituksia tulikin yli 60 eri puolilta maakuntaa.

Varsinkin Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilta kirjattiin ahkerasti vaarallisia koulutiekohteita. Sen sijaan Forssan seudulta ilmoituksia tuli vain muutamia.

Useimmissa kommenteissa moititaan muun muassa autoilijoiden kovaa vauhtia ja sitä, että rajoituksista ei piitata. Jokainen autoilija voikin itse vaikuttaa siihen, että vaaranpaikat koulutiellä vähenevät.

Poimintoja Hämeenlinnan seudulta

Ja muun muassa tällaisia kommentteja lasten vanhemmat kirjoittivat koululaisten vaaranpaikoista Hämeenlinnan seudulla, aloitetaan Hauhon Eteläisten koulun koulumatkasta:

"Hauhontien ja Pikkutien risteys. Koululaiset joutuvat aamuin illoin ylittämään Hauhontien ko. risteyksessä, koska pyörätie jatkuu toisella puolella. Hauhontiellä rajoitus 40 km/h. Pikkutien risteyksessä STOP-merkki. Ongelmana on se,että pakollista pysähtymismerkkiä ei noudateta, Hauhontiellä ajetaan reippaasti yli rajoitusten ja näkyvyys mutkan taakse on heikko. Vielä ei ole sattunut mitään vakavaa, mutta onko aina odotettava uhreja ennen kuin saadaan tolkkua tössötykseen?"

Ongelmana on se, että pakollista pysähtymismerkkiä ei noudateta, Hauhontiellä ajetaan reippaasti yli rajoitusten ja näkyvyys mutkan taakse on heikko.

Hauhon Eteläisten koulu

Iittalan yhtenäiskoulun liepeiltä puolestaan löytyy tällainen ongelma:

"Tie on kapeahko. Kevyen liikenteen tietä ei ole. Valkoinen viiva on aivan asfaltin reunassa, joten pyöräilijät ja jalankulkijat joutuvat kulkemaan autojen väylällä. Tiessä on mutkia ja mäkiä, joissa näkyvyys on olematon muun muassa tienvarren puskien vuoksi. Liikennettä on paljon ja autot ajavat kovaa nopeusrajoituksesta huolimatta."

Hämeenlinnan kantakaupungissa muhii useampikin vaaranpaikka. Näin kirjoitetaan esimerkiksi Ortelan koulun koulumatkasta:

"Autoilijat ajavat säännöllisesti punaisia päin itään päin menevällä kaistalla, kun jalankulkijoille vaihtuvat vihreät valot lyhyeksi aikaa. Sama toistuu Viipurintien-Harvialantien valoristeyksessä itään päin ajettaessa sekä Viipurintie-Keinusaarentien valoristeyksessä itään päin ajettaessa."

Vuorentaan kouluun kulkemisessa on puolestaan seuraavanlaisia ongelmia:

"Suojatie, pienen mäen päällä. Koulun suunnasta auton tullessa nopeus harvoin on sallituissa rajoissa ja näkyvyys on huono eli suojatien ylittäjä ei näe koululle päin mennessä autoa ennen kuin aivan läheltä. Kaupungista päin koululle mennessä autot ottavat vauhtia, koska edessä on pitkä pätkä tietä, jossa ei ole risteyksiä. Käytännössä olen vain muutaman yksittäisen kerran nähnyt autoilijan hiljentävän / pysähtyvän ja tätä kohtaa olen seurannut noin 6 vuotta."

Janakkalassa esiin nousi muun muassa Turengin koulu:

Turengintie koulumatka yli 5 kilometriä, joka on kuljettava pyörällä tiereunaa.

Janakkalan Turengin koulu

"Turengintie koulumatka yli 5 kilometriä, joka on kuljettava pyörällä tiereunaa. Matkala on Rastikankaan teollisuusalue muun muassa Lidlin keskusvaraston rekkaliikenne on valtaisa yötä päivää."

Poimintoja Riihimäen seudulta

Myös Riihimäeltä löytyy useampi vaaranpaikka. Tässä esimerkki:

Lasitehtaan koulun läheisyydessä ovat "kovat nopeudet, pääsuunnan liikenne runsasta ja sivusuunnista tulevat kiiruhtavat pieniin väleihin. Jalankulkijoiden turvallisuus ja suojatiesäännöt unohtuvat autoilijoilta. // Puhaltajankatu kapea ilman kevyen liikenteen väylää."

Riihimäen Eteläiselle koululle tultaessa löytyy myös vaaranpaikka:

"Neljä katua risteytyvät liikenneympyrässä. Vilkas aamu- ja iltapäiväliikenne. Kapea kadun kohta, jossa kauppaan ja kahvilaan menevä liikenne sekä omakotitaloalueen kautta kulkeva työmatka-läpiajoliikenne kohtaavat koululaiset. Vaaranpaikka."

Huhtimonkadulla lapsi odottaa pääsyä suojatien yli, auto tulee lujaa.
Huhtimonkadun vaarallisuus koulutienä on tiedossa, mutta autoilijat ajavat ylinopeutta ja kevyenliikenteen väylää yhä odotellaan.Timo Leponiemi / Yle

Lopen Kormun koulusta kirjoitetaan näin:

Alakoululaisen 2,5 kilometrin matkalla ei ole minkäänlaista piennarta. Nopeusrajoitus 60  km/h, mutta todellisuus ihan toista.

Lopen Kormun koulu

"Alakoululaisen 2,5 kilometrin matkalla ei ole minkäänlaista piennarta. Nopeusrajoitus 60 km/h, mutta todellisuus ihan toista. Isoja nopeuksia, rekkoja, ohituksia ym. Aikaisemmin todettu koululiikenneturvallisuusohjelmassa erittäin vaaralliseksi tieosuudeksi. Kevyenliikenteen väylää toivottu jo noin 40 vuotta."

Oitin koulun koulutiestä löytyy myös moitittavaa:

"Savelantie on todella kapea ja kukaan ei noudata rajoituksia. Lapsia kulkee paljon kyseisellä tiellä. Pyörätie ja äkkiä. Sehän on suunniteltu jo vuosikausia sitten."

Poimintoja Forssan seudulta

Jostain syystä forssalaisia ilmoituksia nettisivuillemme kouluteiden vaaranpaikoista ei tullut, vaikka niitäkin varmasti kaupungista löytyy. Naapurikunnista sen sijaan kirjattavaa kertyi, kuten esimerkiksi Jokioisten Miina koulusta ja Paanan koulusta:

"Keskuskadun ylittäminen on koululaisille vaarallista. Keskustan alueella on 40 km/h nopeusrajoitus, mutta sitä ei noudateta. Suojateitä ei myöskään kunnioiteta. Vaikka olisit suojatiellä, niin takaasi saattaa kaahata auto ohitse. Keskuskatua pitkin kulkee myös paljon raskasta liikennettä lähellä oleville tehtaille. Keskuskadulle on yritetty saada hidastetöyssyjä, mutta niitä ei saada. Syyksi on kunnalta ilmoitettu "Kadun talvikunnossapito hankaloituu niin paljon, ettei sellaisia voida tehdä." Katu on valitettavasti myös "bomberien" suosiossa.

Suojateitä ei myöskään kunnioiteta. Vaikka olisit suojatiellä, niin takaasi saattaa kaahata auto ohitse.

Jokioisten Miinan ja Paanan koulut

Jos kakkostien varalaskupaikalla pidetään lentosotaharjoituksia, ohjataan kakkostien liikenne kulkemaan Jokioisten keskustan kautta. Tällöinkin odotetaan, että koululaiset ylittävät tien omatoimisesti. Minkään ikäistä peruskoululaista ei saa kuitenkaan laittaa koulumatkallaan ylittämään valtatietä yksin. Keskuskadun talvikunnossapito on ala-arvoista. Ajotien ja suojatien risteyskohdat on usein aurattu umpeen. Suojateiden vieriin on myös kasattu korkeita lumivalleja, jolloin jalankulkijan näkyvyys ajotielle on nolla. Kuntamme säästää myös katuvalojen palamisessa. Kylä on pimeänä, vaikka valaistusta tarvittaisiin."

Tammelan Riihivalkaman koulun koulumatkalla on myös omat pulmansa:

"Papinsillantie on erittäin mutkainen, kapea ja näkyvyys on todella heikko. Tien reunassa ei ole lainkaan piennarta. Liikenne on ko. tiellä erittäin vilkas, myös runsaasti rekkaliikennettä. Nopeudet ko. tiellä on lähes aina yli sallitun 60km/h nopeuden. Ihme on jos tällä tiellä ei jonkun lapsi jää auton alle. Toivottavasti ei meidän lapset!"

Vaaranpaikkailmoituksia löytyy lisää oheisesta linkistä. Niitä voi edelleen käydä lisäämässä karttaan.