1. yle.fi
  2. Uutiset

Potkutiedote piristää osakekurssia vain lyhytaikaisesti

Irtisanojan osakekurssi yleensä hyppää yt-ilmoituspäivänä, mutta nousu hiipuu parissa viikossa.

talous
Grafiikka osakekurssien muutoksen + ja -suhteesta kaksi viikkoa yt-neuvotteluiden aloituspäivämäärästä.
Yle Uutisgrafiikka

Henkilöstön vähentämisuutiset piristävät irtisanovan yhtiön pörssikurssia yleensä vain lyhytaikaisesti. Osakekurssi palaa nopeasti yt-ilmoitusta edeltävälle tasolle tai laskee jopa sen alle. Tulos selviää Yle Uutisten selvityksestä, jossa vertailtiin osakekurssien kehitystä yt-ilmoituksen jälkeen 20 keskeisessä pörsiyrityksessä. Selvitykseen otetut yritykset ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluistaan kuluvan vuoden aikana.

Selvityksen mukaan yli puolella eli 11:llä yrityksistä päätöskurssi oli kahdessa viikossa painunut alemmaksi kuin se oli yt-neuvotteluiden alkamispäivänä. Miinusta tuli pikkulaskusta aina Finnairin 15 prosenttiin saakka. Vain kahdeksalla yhtiöllä kurssi oli noussut yt-päivästä. Plussaa oli enimmillään 25 prosenttia, Outokummulla. Yhden tutkitun eli Atrian kurssi jökötti samassa myös kahden viikon jälkeen yt-ilmoituspäivästä.

Yt-neuvottelut nostattavat osakekurssia siis useimmiten vain tovin.

- Nähdään, että rakenteelliset toimenpiteet eivät ole riittäviä tai että niillä ei selätetä kaikkia ongelmia. Vielä painavampi syy heikolle kurssikehitykselle voi olla, että se heijastelee yrityksen heikkoja kysyntänäkymiä. Tällöin vaikutus on negatiivinen, sanoo osakestrategi Jarkko Soikkeli Pohjola Marketsista.

Yle Uutiset vertasi yt-ilmoituspäivän kurssia myös maanantaiseen päätöskurssiin 12. elokuuta. Aikaväli oli siis jopa yli puoli vuotta. Silti nousijoiden ja laskijoiden välinen suhde pysyi samana myös kuukausien aikavälillä: 11 nousijaa, 8 laskijaa, yhdellä eli Atrialla ei muutosta.

Soikkelin mielestä yt-ilmotuksesta ei ole osakkeiden ostosuositukseksi sijoittajalle.

- Mieluummin ostaisin yhtiötä, joka ilmoittaa palkkaavansa lisää työntekijöitä reagoidakseen vahvistuneeseen kysyntään.

Lue seuraavaksi