1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kalervo Kummola

Tampereen jätevoimalaitoksen tekniikaksi valittiin arinapoltto

Valinnan teki kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto tiistaina. Toisena vaihtoehtona oli vasta suunnittelun loppuvaiheessa esille noussut kaasutustekniikka. Päätökseen vaikuttivat taloudelliset tekijät.

Kalervo Kummola
Hyötyvoimalaitoksesta kertova kyltti Tarastenjärven kaatopaikalla.
Voimalaitoksen rakentamista ennakoiva kyltti Tarastenjärvellä. Marko Melto / Yle

Pirkanmaan aluetta palveleva jätteenpolttolaitos perustuu arinapolttotekniikkaan. Tampereen kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto päätti tänään, että uutena vaihtoehtona tutkailtua kaasutustekniikkaa ei oteta käyttöön.

- Jokainen olisi halunnut uusinta tekniikkaa, mutta sitten tulivat taloudelliset rajat vastaan, kertoo liiketoimintajaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola. Katsoimme, että emme voineet veronmaksajien ja asiakkaiden syliin heittää sitä valitettavaa erotusta.

Päätös ei ollut helppo ja se syntyi äänestyksen jälkeen.

- Kaksi jäsentä olisi halunnut viedä kaasutustekniikkaa eteenpäin suurista taloudellisista eroista huolimatta, Kummola jatkaa.

Perustelujen pohjana talous

Kummola kertoo myös, että valtion taholta tulleet rahoituslupaukset jäivät lopulta alakanttiin, mikä vaikutti osaltaan päätökseen. Varsinaisia hintaeroja Kummola ei liikesalaisuuteen vedoten paljasta, mutta sanoo suuruusluokaksi kymmeniä miljoonia.

Kaasutustekniikkaan päädyttäessä lisäkuluja olisi tullut vielä uuden ympäristöluvan hankkimisesta ja aikataulujen muuttumisesta.

Nyt tehty päätös merkitsee, että jätteitä energiaksi hyödyntävä laitos pystynee aloittamaan suunnitellussa aikataulussa vuoden 2015 lopussa.

Kummola pitää pian käynnistyviä rakennustöitä piristysruiskeena Tampereen työllisyydelle.

- Siinä mielessä tämä oli hyvä ratkaisu, että tämä tuo tähän heikkoon työllisyystilanteeseen vähän helpotusta voimalan rakennusvaiheessa työllistämällä väkeä Tampereella. Itse tekniikkahan tulee pitkälti ulkomailta.

Tampereen Sähkölaitos pystyy tulevan laitoksen ansiosta vähentämään maakaasun polttoa sekä hiilidioksidipäästöjä. Samalla sähköä kyetään tuottamaan edullisemmin.

Hyötyvoimalaitoksen rakentamisvastuu on Tammervoimalla, jonka omistavat Tampereen Sähkölaitos ja Pirkanmaan Jätehuolto. Yhtiön hallitus kokoontuu asian tiimoilta keskiviikkoaamuna.

Lue seuraavaksi