1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattikalastajille jäivät lohet käteen

Lohikesä on ollut oikukas pohjoisen ammattikalastajille. Saaliiksi saadun Itämeren luonnonlohen myynti eteenpäin on takkuillut sekä Suomessa että Ruotsissa. Suomessa kalatukut ja kaupan alan keskusliikkeet eivät ole ottaneet luonnonlohta myyntiin tavalliseen tapaan ja Ruotsissa vientikielto sekä uusimpana viranomaisten varoituskampanja Itämeren lohen dioksiinipitoisuudesta on karkottanut ostajia.

Kotimaan uutiset
Maivaverkkoja selvittämässä.
Ammattikalastaja Mats Innala selvittää maivaverkkoja kotipihallaan Haaparannalla yhdessä kesätyöntekijä Sebastian Innalan kanssa.Riikka Rautiainen / Yle

Sukkula liikkuu vikkelästi Mats Innalan kädessä, kun hän käy läpi maivaverkkoja kotipihallaan. Haaparantalainen ammattikalastaja valmistautuu syyskuussa alkavaan maivanpyyntiin, joka jatkaa ammattikalastajien pyyntikautta lohen- ja siianpyynnin jälkeen.

Mehän olemme nyt todistaneet, ettei niissä ole mitään myrkkyä, joten eihän se ole kuin syödä menemään vain.

Mats Innala

Toiveet hyvistä maivasaaliista ovat korkealla, onhan takana merkillisin lohenpyyntikesä miesmuistiin. Lohta tuli hyvin, mutta myyntikanavat olivat tukossa molempiin maihin.

- Suomen miehet sanovat, että Suomen puolella pitää suojella kalaa, mutta merihän on täynnä lohta. Täällä meidän puolella taas sanotaan, että se on niin myrkyllinen, että sitä ei saa syödä. Nyt ollaan huonossa jamassa, kuvailee Mats Innala ja puistaa päätään.

Kauppa on tyrehtynyt

Suomen ja Ruotsin valtakunnanrajalla on käyty kauppaa perinteisesti molemmin puolin rajaa, mutta tänä kesänä lohikauppa on tyrehtynyt eikä naapurista ole saatu vetoapua.

- Tänä kesänä on tehnyt tiukkaa myydä lohta ihan mihinkään. Yksityiset liikkeet ovat ottaneet myyntiin jonkun verran, mutta ei mitään isoja määriä. Vähän luonnonlohta on mennyt myös Helsinkiin villeille torikauppiaille, mutta suurimmalle osalle kalastajista on pitänyt sanoa, että en voi ottaa kalaa vastaan, sanoo torniolaisen kalaliike Haavin yrittäjä Kimmo Auno.

Lohiverkkoja pihalla.
Pohjoisessa Suomen ammattikalastajat ovat rajoittaneet luonnonlohenpyyntiä, vaikka pyynti olisi sallittua lohikiintiön puolesta.Riikka Rautiainen / Yle

- Lohta on yritetty panna sinne sun tänne. Kotoa on myyty osa ja sitten ei ole pyydettykään niin paljon, kun menekki on ollut huono, vahvistaa Mats Innala.

Torniolainen ammattikalastaja Pekka Kalla vahvistaa, että pohjoisessa myös Suomen puolen ammattikalastajat ovat rajoittaneet luonnonlohenpyyntiä, vaikka pyynti olisi ollut sallittua lohikiintiön puolesta. Kalla arvostelee myös lohikilosta maksettua hintaa, kun saalis on uhannut jäädä kalastajien käsiin.

- Meitäkin on moitittu polkumyynnistä, mutta jos lohta on tullut yhdellä kertaa isompi määrä, niin pakko se on saada myytyä. Parempi kai se on myydä kuin viedä kaatopaikalle, sanoo Auno.

Ostoboikotti kummastuttaa

Itämeren lohen pelastajaksi tituleeratun, näyttelijä Jasper Pääkkösen Suomessa aikaansaama boikotti ei kerää kiitosta pohjoisen ammattikalastajilta Suomesta eikä Ruotsista.

Suomen miehet sanovat, että Suomen puolella pitää suojella kalaa, mutta merihän on täynnä lohta.

Mats Innala

Boikotin seurauksena seurauksena Kesko ja S-ryhmä ovat rajoittaneet tai kieltäneet kokonaan Itämeren luonnonlohen myynnin liikkeissään.

- Ymmärtäisin tämän asian, jos meillä olisi uhanalainen kala. Mutta kun lohenpyynti on kiintiöityä ja kun kiintiö tulee täyteeen, niin kalastus loppuu. En ymmärrä ollenkaan, mikä on tämän boikotin ajatus, huokaa Auno.

Vastaisku dioksiinikohulle

Ruotsissa lohen menekkiä haittaa vientikielto ja uusimpana maan elintarvikeviraston varoituskampanja Itämeren lohen dioksiini- ja PCB-pitoisuudesta. Rannikon ammattikalastajat ovat vastanneet tähän teettämällä pyytämistään lohista omat tutkimukset.

- Mehän olemme nyt todistaneet, ettei niissä ole mitään myrkkyä, joten eihän se ole kuin syödä menemään vain, sanoo Innala, joka itsekin lähetti pyytämiään lohia tutkittavaksi.

Valtakunnanrajan tuntumassa asuvia kummastuttavat myös maiden viranomaisten erot lohen syöntisuosituksissa. Suomalaisten on nimittäin turvallista syödä Itämeren lohta moninkertainen määrä ruotsalaisiin verrattuna.

- Sehän on samaa kalaa ja aika samanlaisia ihmisiäkin tässä ollaan, joten hullultahan se kuulostaa, naurahtaa Innala.

Lue seuraavaksi