1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Finavia ulkoistamassa työtä Viroon

Finavia aikoo ulkoistaa lennonneuvontapalvelut. Vantaalla 28:aa työntekijää uhkaa irtisanominen. Ulkoistamisella haetaan kustannussäästöjä - Virosta palvelut saataisiin edullisimmin.

Lennonjohtotorni Helsinki-Vantaan lentokentällä 27. maaliskuuta 2012. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Finavia ilmoitti eilen lennonneuvojien yt-neuvotteluiden lopputuloksesta samaan aikaan, kun se kertoi Tampereen aluelennonjohdon siirtämisestä Vantaalle. 38 työntekijästä 28:aa uhkaa irtisanominen. Suomeen jätettäisiin noin kymmenen neuvojaa hoitamaan suomenkielisiä ja sotilasilmailun tarvitsemia palveluita.

Finavia ei ole vielä tehnyt ratkaisua ulkoistamisesta. Ulkoistaminen on kuitenkin tutkittu. Finavian lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus sanoo, että ulkoistamisella haetaan kustannussäästöjä, ja Virosta palvelut saataisiin edullisimmin.

Lennonneuvojat ottavat vastaan koneiden lentosuunnitelmat ja kertovat lentäjille lentoa varten tarvittavia tietoja - muun muassa säästä ja muusta liikenteestä. Lennonneuvojat työskentelivät aiemmin kentillä eri puolilla Suomea, mutta kolme vuotta sitten tehtävät keskitettiin Vantaalle.

EU-säännökset velvoittavat Finaviaa lisäämään lennonvarmistuksen kustannustehokkuutta vuosittain 1,7 prosenttia. Koska lentoliikenne vähenee ja liikevaihto pienenee, Finavia joutuu säästämään. Suomi kuuluu Baltian ja Norjan kanssa yhteiseen Pohjois-Euroopan ilmatila-alueeseen, jonka tulee EU-sääntöjen mukaan tehdä yhteistyötä.

Finavia, entinen ilmailulaitos, on valtion kokonaan omistama yhtiö. Sen omistajaohjauksesta vastaa liikenneministeri Merja Kyllönen. Kyllöstä ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.