1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kanadan turmajunan omistajan toimilupa lakkautettiin

Yhtiö ei saa jatkaa toimintaansa Kanadassa, sillä sen vakuutus ei ole riittävä.

Ulkomaat
palaneita junan säiliövaunuja
Epa / SQ

Junayhtiö Montreal, Maine & Atlantic Railway ja sen tytäryhtiö ovat menettäneet toimilupansa Kanadassa Lac Méganticin pikkukaupungin tuhoisan junaturman jälkeen. Kanadan liikenneviraston mukaan syynä on se, että turmajunan omistaneen yhtiön vakuutus ei ole riittävän kattava sen toiminnan kannalta.

Liikenneviraston mukaan päätös lakkauttaa toimilupa ei ollut helppo, sillä se vaikuttaa rautatien varrella olevien asuinalueiden talouteen ja yhtiöiden työntekijöihin. Lakkauttaminen tulee voimaan 20. elokuuta alkaen, jotta yhtiö ehtii tehdä tarvittavat järjestelyt. Yhtiö ei ole kommentoinut päätöstä.

Yhtiö on aiemmin hakenut konkurssisuojaa Yhdysvalloissa ja Kanadassa, koska sen varat eivät riitä kattamaan kaikkia turman puhdistustöitä. Myös Lac Méganticin kaupungin ja Quebecin maakunnan hallinto ovat vaatineet siltä suuria korvauksia ympäristön puhdistustöiden takia.

Kuljettamaton juna vyöryi heinäkuun alussa pimeydessä hallitsemattomasti alamäkeen Lac Méganticin kaupunkiin, suistui raiteilta, ja ainakin viisi yli 70:stä raakaöljyä kuljettavasta tankkivaunusta räjähti. Onnettomuus vaati 47 kuolonuhria.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi